Zapiekanka z kurczakiem – mój popisowy przepis na każde przyjęcie. Zachwyci każdego swoim smakiem. Zdradzam przepis

Przygotowanie:

Mięso pokrój na średniej wielkości kawałki. Drobno poszatkowaną cebulę podsmaż na oleju, a następnie dodaj kurczaka. W międzyczasie dodaj sól oraz pieprz (możesz też dodać inne, ulubione przyprawy). Gdy mięso już będzie wysmażone, zdejmij wszystko na talerz i pozostaw aż wystygnie.

Świeże grzyby (mogą być pieczarki) podziel na duże kawałki i podsmaż na tej samej patelni, na której smażony był kurczak. Nie zapomnij dodać oleju, aby się nie przypaliły.

Do puree ziemniaczanego wsyp mąkę oraz dodaj jajko i zagnieć ciasto. Do, wyłożonej wcześniej pergaminem formy do pieczenia, przełóż ciasto ziemniaczane i równomiernie rozprowadź, jednocześnie robiąc wgłębienie na samym środku. Wyłóż w nim mięso z cebulą i delikatnie dociśnij.

Posolonymi i podsmażonymi wcześniej grzybami przykryj kurczaka. Całość nakryj folią i piecz 20 min w 180 stopniach. Następnie posyp zapiekankę startym na grubych oczkach serem i piecz jeszcze około 10-15 min.

Na koniec, jeśli chcesz, możesz posypać zapiekankę ziołami. To smaczne i proste w przygotowaniu danie, z pewnością zachwyci Twoją rodzinę. Życzę smacznego!

Czytaj dalej