Kilka dobrych porad, aby uzyskać miękkie i soczyste mięso z rumianą skórką. Każda gospodyni powinna znać te wskazówki

Ważne jest również pamiętać, aby po wyciągnięciu mięsa z piekarnika nie kroić go od razu. Warto jest zostawić mięso pod przykryciem nawet na 30 minut, aby wszystkie soki, które się w nim znajdują rozłożyły się po całym kawałku mięsa. Efektem tego pieczeń będzie bardzo soczysta.

Ostatnim, równie ważnym czynnikiem jest sposób, w jaki pokroimy nasze mięso.

Należy przyjrzeć się dokładnie przed krojeniem mięsa, gdzie znajdują się na nim włókna. Poznamy je poprzez linie biegnące wzdłuż danego kawałka. Większą miękkość oraz soczystość mięsa uzyskamy krojąc je właśnie po włóknach.

Jeden mały szczegół jest jeszcze ważny – praktyka czyni mistrza, czyli trzeba wielu prób, aby uzyskać wymarzony smak mięsa.

Po zdobyciu doświadczenia w pieczeniu mięsa, nie tylko będzie się ono świetnie prezentować, ale również będzie wyśmienicie smakować.

Czytaj dalej