Przydatne wskazówki na pieczenie dużych kawałków mięsa. Jak piec, aby miały rumianą skórkę, były soczyste i miękkie.

Pieczenie dużych kawałków mięsa to niełatwa sprawa. Jeśli jednak zwrócisz uwagę na kilka szczegółów, uda Ci się bez problemu!

Każdy z nas chciałby móc zaimponować swoim gościom, pięknie upieczonym, dostojnie wyglądającym dużym kawałkiem mięsa na stole podczas odwiedzin. Jednak nie jest to proste.

Mięso może nie dopiec się w środku albo za mocno przypiec na zewnątrz. Może wyjść niedostatecznie soczyste albo zbyt twarde.

Jest jednak kilka drobiazgów, na które warto zwrócić uwagę przy pieczeniu dużych kawałków mięsa, dzięki którym Twoi goście będą pod wrażeniem idealnego dania! Jesteś ciekawy?

Pieczenie mięsa zacząć należy przede wszystkim od wyboru odpowiedniego kawałka. Najlepszym wyborem będą fragmenty bez kości, możesz więc wybrać spomiędzy np. polędwicy, szynki czy filetu.

Pamiętaj, żeby Twój kawałek nie ważył więcej niż 2,5 kg – w przeciwnym wypadku bardzo łatwo może dojść do sytuacji, w której mięso spali się na zewnątrz, a nie dopiecze w środku. Jeżeli chcesz dodatkowo podkreślić smak mięsiwa, pomyśl o nadzianiu go np. czosnkiem albo smalcem.

Ponadto do każdego rodzaju mięsa, pasuje inna marynata, co warto również wziąć pod uwagę. Na przykład wołowina dobrze odnajduje się przyprawiona ziołami prowansalskimi i w towarzystwie sosu słodko-kwaśnego, natomiast smak wieprzowiny najlepiej podkreślą miód i musztarda.

Oto kilka kroków, które pomogą Ci uczynić z dużego kawałka mięsa popisowe danie:

Czas marynowania

To bardzo istotna sprawa. Warto natrzeć nasze mięso marynatą jeszcze dzień przed planowanym pieczeniem i zostawić je na noc w lodówce, aby miało czas na przesiąknięcie smakiem.

Co po nocy?

Kolejnego dnia wyjmij mięso z lodówki i odczekaj aż osiągnie temperaturę pokojową. W żadnym wypadku nie wkładaj mięsa do piekarnika prosto z lodówki. Wtedy na pewno nie upiekłoby się równomiernie.

Podsmaż mięso

Delikatne podsmażenie mięsa przed jego włożeniem do piekarnika pozwoli uniknąć szarawego koloru skórki i gumowatego smaku. Zanim więc rozpoczniesz pieczenie, podsmaż swój kawałek mięsa na patelni aż jego skórka nabierze złotawego koloru.

Wreszcie pieczenie mięsa

Teraz Twoje mięso jest już gotowe do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 220-250 stopni, a kiedy jego skórka nabierze już złotawego koloru, zmniejsz temperaturę do 160-180 stopni i piecz dalej.

Co po upieczeniu?

Aby soki równomiernie rozeszły się po Twoim kawałku mięsa, po jego upieczeniu, pozostaw je na około 30 minut i przykryj ręcznikiem lub folią.

Czy sposób krojenia ma wpływ na smak?

Zdecydowanie tak. Najlepszy sposób to krojenie mięsa według włókien biegnących wzdłuż Twojego kawałka. To sprawi, że Twoje popisowe danie będzie jeszcze bardziej soczyste i miękkie.