Jedz i chudnij: 4 niskokaloryczne sałatki z buraków – możesz jeść nawet w nocy

W tej surówce znajdziesz nie tylko buraki, ale i inne warzywa. To prawdziwa bomba witaminowa. W dodatku niskokaloryczna.

Składniki na sałatkę:

  • 2 małe buraczki
  • 1 średnia marchew
  • ulubiony gatunek jabłka
  • cebulka szalotka
  • ćwiartka małej białej kapusty
  • odrobina octu jabłkowego
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • ewentualnie ulubione zioła do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyj i obierz. Kapustę drobno poszatkuj. Marchewkę, jabłko i buraczki zetrzyj na większych oczkach tarki. Cebulkę skrój w kostkę lub piórka.

Wszystko wymieszaj wraz z octem i oliwą, następnie dopraw do smaku. Na koniec odstaw w chłodne miejsce na około godzinę. Dzięki temu ocet zmiękczy warzywa i wszystkie smaki dobrze się ze sobą przegryzą.

Warzywny talerz dla dbających o linię

Ta kombinacja ryżu i gotowanych warzyw jest doskonała jako niskokaloryczna kolacja lub lunch do pracy.

Składniki:

  • ugotowany wcześniej burak
  • marchewka ugotowana al dente
  • torebka ugotowanego ryżu
  • kilka łyżek kukurydzy z puszki
  • kilka czarnych lub zielonych oliwek
  • olej roślinny lub oliwa
  • sos sojowy do smaku
  • biały ocet winny
  • pieprz
  • dodatkowo świeże lub suszone zioła

Sposób przygotowania:

Buraki i marchewkę zetrzyj na średnich oczkach. Ułóż na półmisku. Ryż wymieszaj z kukurydzą i połóż obok. Całość polej dressingiem.

Wymieszaj ze sobą kilka łyżek octu, oliwy i sosu sojowego, dodaj pieprz i ulubione zioła. Polej tym sałatki oraz ryż.

Sałatka wielowarzywna nr 2