Kulinarne triki, o których mało kto słyszał. Każda gospodyni powinna je znać

Mało znane kulinarne triki, które ułatwią Ci życie.

Każdego dnia w wielu miejscach możemy natknąć się na rozmaite wskazówki i rady, które mają na celu zaoszczędzić nasz cenny czas na rzeczy, na które rzeczywiście chcemy go przeznaczać, wskazać sposoby racjonalnego gospodarowania zarobionych przez nas pieniędzy czy też po prostu uprzyjemnić nam życie.

Tego typu porad jest masa. Teraz skupimy się na specjalnie wyselekcjonowanych kuchennych trikach – tych najbardziej przydatnych i najnowszych.

Jeśli od zawsze marzyły Ci się domowe lody zamróź banany, które sprawią, że konsystencja przygotowywanych przez Ciebie zimnych deserów będzie kremowa.

Chcesz z rana uraczyć bliskich pachnącymi, świeżo upieczonymi naleśniki lub plackami, a zwykle nie masz na to czasu?

Jest na to sposób – wieczorem przygotuj ciasto i zamknij je szczelnie w foliowej torebce. Rano dobrze rozgrzej patelnię i do dzieła!

Zamiast ciąć miękkie ciasto nożem, przetnij je nićmi dentystycznymi, dzięki czemu unikniesz niepożądanych odkształceń poszczególnych porcji.

Jeśli jesteś zabieganą osobą zaplanuj posiłki i przyrządź je wcześniej. Dzięki temu zyskasz na czasie. Tak przygotowane dania zachowają świeżość jeśli zamkniesz je szczelnie w pojemnikach.

Zamrożone kostki posiekanych ziół zanurzonych w maśle lub oleju roślinnym to trik, który przyspieszy gotowanie gulaszu czy zupy.

Zioła łatwo i szybko wysuszysz w kuchence mikrofalowej rozkładając je na ręczniku papierowym i ustawiając urządzenie na średnią moc w dwudziestosekundowych odstępach.

Obieranie ugotowanych jajek już nigdy nie będzie żmudnym zajęciem, jeśli pomożesz sobie łyżką.

Wyciągnij z lodówki jajko i włóż je do wrzątku. Gotuj je przez sześć minut. Potem umieść w lodowatej wodzie. Oto niezawodny przepis na jajko na miękko.

Pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką zagoszczą na Twoim stole, jeśli po ich oczyszczeniu zalejesz je posoloną wodą i pozostawisz na około siedem minut. Po tym czasie odcedź je, obtocz w oleju roślinnym i włóż do piekarnika.

Jak sprawić by panierka na kotlecie lub sznyclu była pyszna i chrupiąca? To proste.

Zmiel krakersy i wymieszaj je ze startym serem, a następnie obtocz w tej mieszance kotlety. Potem umieść je w lodówce na piętnaście minut. Smaż na rozgrzanej patelni.

Sernik będzie idealny jeśli umieścisz naczynie z gorącą wodą pod blaszką podczas pieczenia.

Ciasto powinno się piec około godziny na małym ogniu. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw je w nim jeszcze na kolejną godzinę. Nie zapomnij o uchyleniu drzwiczek.

Pierogi w paski? Tego jeszcze nie było.

Podziel ciasto na pół podczas wyrabiania i do jednej porcji dosyp kakao. Rozwałkuj obie części, dzięki czemu powstaną dwie osobne warstwy.

Ułóż je na sobie i ostrożnie rozwałkuj. Następnie zwiń tak połączone ciasto w rolkę i pokrój jak roladę. Takie nietypowe pierogi możesz wypełnić truskawkami, twarogiem czy wiśniami.