Błyskawiczna zupa z klopsikami – sprawi, że w końcu zaczniesz chudnąć
Mięso drobiowe to produkt dietetyczny a zarazem bardzo pyszny i uniwersalny. Zupy na bazie kurczaka takie jak np. rosół są nawet zalecane pacjentom, ponieważ przywraca ona siłę.
Praktycznie wszyscy uwielbiają zupy na bazie kurczaka: gospodynie za prostotę i szybkość gotowania, a pozostali – za smak i różnorodność.
Dziś chcemy podzielić się niezwykłą zupą z kurczaka z klopsikami!
Składniki:
- Bulion warzywny – 2 l
- Filet z kurczaka – 200 g
- Marchewka – 1 szt.
- Jajko – 1 szt.
- Żółtko – 1 szt.
- Śmietana 18% – 100 ml
- Pieczarki – 50 g
- Ulubione przyprawy do smaku
- Sól, pieprz do smaku
- Bagietka – 100 g
Przygotowanie:
1. Najpierw posiekaj marchewkę na cienkie plasterki.
2. Ugotuj w 2 litrach bulionu warzywnego kurczaka z marchewką na średnim ogniu. Wystarczy około 10 minut, a my mamy czas na zrobienie naszych klopsików.
3. Weź kilka kawałków bagietki / bochenka i wydrąż miąższ. Powinieneś mieć tyle chleba, aby zmieścił się w twojej dłoni.
4. W misce połącz pokrojony filet z kurczaka (200 g), miąższ z chleba, śmietanę, jajko i żółtko, dopraw solą i pieprzem. Możesz dodać przyprawy według własnego uznania. Zmiel składniki za pomocą blendera. W rezultacie powinnaś otrzymać wilgotną i lepką masę. Jeśli jest zbyt gęsty – dodaj więcej śmietany, jeśli jest zbyt rzadka – chleb lub filet.
5. Zwiększ ogień pod gotującym się bulionem. Używając dwóch małych łyżek stołowych (lub dużych łyżeczek do herbaty),uformuj klopsiki i natychmiast włóż je do bulionu.
6. Podczas gotowania klopsików drobno posiekaj 50 gr pieczarek.
7. Dodaj je do bulionu i gotuj kolejne 3 minuty.
8. Zupę najlepiej podawaj z posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.