Błyskawiczna zupa z klopsikami – sprawi, że w końcu zaczniesz chudnąć

Mięso drobiowe to produkt dietetyczny a zarazem bardzo pyszny i uniwersalny. Zupy na bazie kurczaka takie jak np. rosół są nawet zalecane pacjentom, ponieważ przywraca ona siłę.

Praktycznie wszyscy uwielbiają zupy na bazie kurczaka: gospodynie za prostotę i szybkość gotowania, a pozostali – za smak i różnorodność.

Dziś chcemy podzielić się niezwykłą zupą z kurczaka z klopsikami!

Składniki:

  • Bulion warzywny – 2 l
  • Filet z kurczaka – 200 g
  • Marchewka – 1 szt.
  • Jajko – 1 szt.
  • Żółtko – 1 szt.
  • Śmietana 18% – 100 ml
  • Pieczarki – 50 g
  • Ulubione przyprawy do smaku
  • Sól, pieprz do smaku
  • Bagietka – 100 g

Przygotowanie:

1. Najpierw posiekaj marchewkę na cienkie plasterki.

2. Ugotuj w 2 litrach bulionu warzywnego kurczaka z marchewką na średnim ogniu. Wystarczy około 10 minut, a my mamy czas na zrobienie naszych klopsików.

3. Weź kilka kawałków bagietki / bochenka i wydrąż miąższ. Powinieneś mieć tyle chleba, aby zmieścił się w twojej dłoni.

4. W misce połącz pokrojony filet z kurczaka (200 g), miąższ z chleba, śmietanę, jajko i żółtko, dopraw solą i pieprzem. Możesz dodać przyprawy według własnego uznania. Zmiel składniki za pomocą blendera. W rezultacie powinnaś otrzymać wilgotną i lepką masę. Jeśli jest zbyt gęsty – dodaj więcej śmietany, jeśli jest zbyt rzadka – chleb lub filet.

5. Zwiększ ogień pod gotującym się bulionem. Używając dwóch małych łyżek stołowych (lub dużych łyżeczek do herbaty),uformuj klopsiki i natychmiast włóż je do bulionu.

6. Podczas gotowania klopsików drobno posiekaj 50 gr pieczarek.

7. Dodaj je do bulionu i gotuj kolejne 3 minuty.

8. Zupę najlepiej podawaj z posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

error: Content is protected !!