Zrób najlepszą zupę kalafiorową z serem i marchwią – tak dobrej jeszcze nie jadłaś. 30 min i na stole

Pyszna zupa kalafiorowa z dodatkiem marchwi i sera będzie idealną propozycją na sycący obiad.

Przepis bardzo łatwo zapamiętać, bo jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Główną zaletą jest również całoroczna dostępność produktów.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 starte marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki mąki
  • 500 g kalafiora (świeżego, podzielonego na różyczki)
  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub z warzyw
  • 0,5 szklanki tartego sera cheddar
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 szklanki wody
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka i wędzona papryka
  • koperek do dekoracji

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności należy podzielić kalafior na w miarę równej wielkości różyczki. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach marchew, a cebulę i ziemniaki pokroić w drobną kostkę.

Do średniego garnka włożyć kalafior, marchew, cebulę oraz ziemniaki. Zalać wszystko wodą z bulionem. Przykryć i doprowadzić do wrzenia.

Gotować do momentu, aż warzywa będą wystarczająco miękkie. W oddzielnym rondlu rozpuścić masło. Potem dodać przyprawy oraz mąkę.

Do wywaru stopniowo dodawać mleko, aby nie powstały grudki. Zagotować i ciągle mieszać, aż do zgęstnienia.

Na koniec dodać ser i udekorować zupę posiekanym drobno koperkiem. Zupę najlepiej podawać z pieczywem lub chrupiącą bagietką.