Zrób najlepszą zupę kalafiorową 30 min – przepis wart zapisania. Każdy poprosi o dokładkę

Zrób najlepszą pod słońcem zupę kalafiorową, którą pokocha cała Twoja rodzina!

Przepis na bardzo szybką i przepyszną zupę kalafiorową. Idealna na każdą porę, rozgrzewająca, a przede wszystkim zdrowa i pełna wartościowych składników.

Składniki, których potrzebujemy:

  • 1 główka kalafiora, którą podzielimy na różyczki,
  • 1 marchewka,
  • około 85 gram pokrojonego selera,
  • pół litra wody,
  • kostka bulionu mięsnego (lub warzywnego, jeżeli wolimy wersję bezmięsną),
  • około 45 gr masła,
  • około 45 gr mąki,
  • 250 gr startego sera cheddar,
  • pół litra mleka.

Aby zupa była smaczna potrzebne są jeszcze przyprawy:

  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • słodka lub ostra papryka,
  • nasze ulubione przyprawy według własnych preferencji.

Sposób przygotowania:

Kalafior trzeba pokroić w małe różyczki, marchewkę zetrzeć na małych oczkach. Seler pokroić na małe kawałki. Pokrojony kalafior, marchewkę i seler włożyć go garnka i zalać samą wodą lub wodą z bulionem.

Gotować tak długo aż zacznie wrzeć. Po tym czasie gotować jeszcze około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. W osobnym naczyniu rozpuścić masło i dodać przyprawy.

Następnie dodać mąkę. Cały czas mieszając dodać powoli mleko i doprowadzić do wrzenia. Po tym czasie gotować na małym ogniu przez 2 minuty, aż zgęstnieje i dodać starty ser.

Przygotowaną mieszankę dodać go garnka z warzywami i porządnie wymieszać. Smacznego!