Przepis na zrazy według przepisu mojej babci – Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil

Oto przepis na zrazy wieprzowe według receptury mojej babci. Wypróbuj go, jeżeli szukasz pomysłu na prosty, lecz niezwykły obiad z wykorzystaniem wieprzowiny. 

Zrazy wychodzą przepyszne i delikatne. Smak mięsa doskonale się komponuje z roztopionym serem i ogórkiem kiszonym. Nikt nie zdoła im się oprzeć. Oprócz tego ich przygotowanie jest łatwe i nie wymaga dużego doświadczenia.

Zaskocz domowników i gości tą wyjątkową, smaczną i sycącą potrawą z wieprzowiny!

Można ją podać z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, ryżem czy makaronem. Zrazy świetnie się sprawdzą zarówno na stole świąteczny, jak i podczas codziennego obiadu.

To doskonała propozycja dla miłośników mięsa wieprzowego, którzy lubią próbować go przyrządzonego na różne sposoby.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego
  • 2-3 kiszone ogórki
  • ok. 100-130 g twardego sera żółtego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na cienkie plasterki. Porozbijaj je za pomocą tłuczka, aby były możliwie jak najcieńsze. Każdy kawałek dopraw kilkoma kroplami soku z cytryny i pieprzem. Odstaw mięso na ok. 30 minut.

W międzyczasie pokrój ogórki na ćwiartki, a ser na małe kawałki. Mięso dopraw solą.

Rozłóż kotlety na równej powierzchni. Przy brzegu każdego umieść kawałek ogórka i trochę sera. Zawiń, zabezpiecz nitką i dodatkowo wykałaczką.

Rozgrzej na patelni olej. Smaż zrazy, by były rumiane z obu stron. Następnie ułóż je w naczyniu do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 12 minut.

Smacznego! Nie zapomnij podzielić się tym wspaniałym przepisem ze znajomymi!