Zrazy z notatnika mojej babci – tak przygotowane smakują najlepiej. Rewelacyjny smak

Zrazy przygotowane z przepisu mojej babci zachwycają smakiem każdego, kto ich próbował.

Są takie produkty, które podane nawet w najprostszej formie zaskakują smakiem niemal każdego. Jednym z takich produktów jest wieprzowina. Może być dowolnie łączona ze śliwkami, pomarańczami, a nawet brzoskwiniami, by natychmiast zachwycić nas swoją głębią smaku.

To niecodzienne połączenie mięsa ze słodyczą owoców zachwyca oryginalnym smakiem i aromatem, a w celu podniesienia kaloryczności wystarczy podać danie z ziemniakami, ryżem lub makaronem.

Wieprzowinę można podawać na wiele różnych sposobów, ale o takim prawdopodobnie nikt jeszcze nie słyszał.

Jest nie tylko prosty w wykonaniu ale dodatkowo sycący i smaczny. Skorzystaj z naszego przepisu, a twoi bliscy z pewnością Ci za to podziękują.

Składniki:

  • 0,5kg wieprzowiny,
  • 2, 3 ogórki kiszone,
  • 100-130g twardego sera,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól, pieprz według uznania.

Sposób przygotowania:

Mięso dokładnie myjemy, a następnie po osuszeniu kroimy na cienkie plastry. Każdy z nich należy dokładnie rozbić tłuczkiem, tak by było możliwie jak najcieńsze. Następnie każdy plaster posypujemy pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.

Tak przyprawione mięso odstawiamy na pół godziny. W międzyczasie szykując pozostałe składniki.

Ogórki kiszone kroimy na ćwiartki, a ser w niewielkie słupki. Po upływie pół godziny wracamy do mięsa, by posypać je solą. Każdy kawałek mięsa rozkładamy na desce, a następnie na krawędzi układamy ogórek i ser.

Mięso zwijamy w rolki, a następnie ciasno owijamy nitką i zabezpieczamy wykałaczkami. Tak przygotowane mięso należy delikatnie podsmażyć, do uzyskania delikatnego zarumienienia.

Następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180st.

Jeżeli tak przygotowana wieprzowina Ci smakowała, zachęcamy do tego, byś dalej dzielił się przepisami z rodziną i znajomymi.