Sekret przyrządzania idealnych ziemniaków z patelni. Moja rodzina domaga się ich codziennie

Wydaje się, że bardzo łatwo jest usmażyć ziemniaki na obiad: pokroić, włożyć na patelnię i poczekać, aż będą gotowe.

Ale z jakiegoś niewytłumaczalnego powodu, w 9 na 10 przypadków, ziemniaki przypalają się, przyklejają się do patelni, pozostają surowe w środku lub rozpadają się na malutkie kawałki.

jak gotować smażone ziemniaki bez masła

Jak uniknąć tych wszystkich problemów i przygotować naprawdę smaczne ziemniaczki, ze złotą skórką? Zebraliśmy kulinarne sztuczki doświadczonych gospodyń domowych, dzięki którym smażone ziemniaki będą naprawdę idealne.

Jak przygotować smażone ziemniaki?

Nie każdy ziemniak nadaje się do smażenia. Odmiany o wysokiej zawartości skrobi najlepiej zostawić na puree ziemniaczane, ponieważ nie otrzymasz złotej skórki, a podczas smażenia kawałki ziemniaków sklejają się.

Doświadczone gospodynie domowe polecają smażenie ziemniaków ze skórką czerwoną lub żółtą. Wybierz duże, równomierne bulwy, bez śladów zepsucia.

Lepiej nie wybierać ziemniaków o zielonej skórce. Kolor zielony wskazuje na zwiększoną zawartość solaniny, co może prowadzić do zatrucia.

Patelnia

Idealnie smażone ziemniaki nie mogą być przygotowywane na każdej patelni. Najlepszą opcją jest żeliwna patelnia, jest grubościenna, długo się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło.

W nowoczesnych modelach patelni najlepiej sprawdzi się jest wok w kształcie półkuli. Patelnia szybko się nagrzewa, dobrze smaży nawet duże kawałki i oszczędza olej

Krojenie

Plasterki ziemniaka mogą mieć dowolny kształt.Najważniejsze jest to, aby wszystkie kawałki miały mniej więcej ten sam rozmiar i kształt, w przeciwnym razie małe plasterki zdążą się przypalić, zanim duże będą jeszcze surowe w środku.

Jeśli chcesz uzyskać smażone ziemniaki jak frytki, po ich pokrojeniu opłucz je w zimnej wodzie, aby zmyć nadmiar skrobi. Następnie ziemniaki wysusz na ręczniku papierowym.

jak zrobić smażone ziemniaki smaczniejsze

Olej

Odpowiedni będzie każdy rafinowany olej roślinny. Nie zmienia on smaku warzyw. Ziemniaki smażone na np. smalcu zmienią smak i aromat, nie wszystkim mogą one wtedy smakować.Przed smażeniem olej należy dobrze rozgrzać. Można też dodać trochę masła na końcu smażenia.

Smażenie

Gdy olej jest gorący, zmniejsz nieco ciepło i zacznij smażyć ziemniaki. Równomiernie rozłóż je na patelni. Nie jest konieczne całkowite przykrycie patelni, lepiej usmażyć ziemniaki w kilku seriach, aby szybciej się usmażyły ​​i wygodniej było je mieszać.

Na początku nie mieszaj plasterków, aby spód miał czas na zarumienienie skórki. Nie przykrywaj patelni pokrywką. Smaż ziemniaki na umiarkowanie dużym ogniu przez 5–7 minut, aż w dolnej warstwie utworzy się złota skorupka, następnie delikatnie odwróć ziemniaki szpatułką.

Smaż przez około 5 minut, a następnie odwróć. Powtórz tę procedurę kilka razy, aż cały ziemniak będzie miał piękną chrupiącą skórkę ze wszystkich stron. Przedziel jednego ziemniaka po środku. Jeśli udało ci się to zrobić z łatwością, patelnię możesz zdjąć z pieca.

Całkowity czas gotowania smażonych ziemniaków zależy od mocy kuchenki, patelni i ich odmiany. Smażenie zajmuje średnio 20–25 minut. 4–5 minut przed końcem gotowania miłośnicy miękkich ziemniaków mogą przykryć patelnię pokrywką.

jak zrobić smażone ziemniaki w piekarniku

Dodawanie innych składników

Jako przyprawy dodaj np. cebulę, czarny pieprz, czosnek, natkę pietruszki, koperek, liście rozmarynu. Ważne jest, aby wiedzieć, na jakim etapie dodać każdy składnik. Na przykład, jeśli dodasz cebulę od razu, na pewno szybko się przypali.

Dlatego lepiej jest usmażyć cebulę na osobnej patelni i wymieszać ją z ziemniakami na samym końcu gotowania (4-5 minut przed gotowaniem). Aby poprawić smak potrawy, na 1-2 minuty przed końcem gotowani możesz dodać kawałek niesolonego masła.

Danie należy posolić nie wcześniej niż 5–7 minut przed końcem gotowania. Dlaczego nie od razu? Sól przyciąga wilgoć; jeśli posolisz surowe ziemniaki, stanie się „mokra” i przyklei się do patelni.

error: Content is protected !!