Kilka ziemniaków, twardy ser, mleko, mąka… – to cała tajemnica unikalnych ziemniaczanych naleśników

Naleśniki są bardzo wszechstronnym daniem. Pomyśl tylko, ile nadzień możesz użyć do ich przygotowania. To sprawia, że ​​naleśniki są tak popularne wśród gospodyń domowych. Mężczyźni lubią również inna wersję bardziej sycących placków… placki ziemniaczane.

Naleśniki ziemniaczane to jedna z najbardziej sycących odmian tego dania. Możesz zetrzeć ziemniaki, ale polecamy ich ugotowanie, niektóre gospodynie dodają do ciasta również zioła i czosnek.

Takie placki będą doskonałym dodatkiem do mięsa lub ryb. Możesz je przygotować na ciepłą kolację bądź też łatwo zabrać je do pracy jako obfitą przekąskę .

Jak zrobić placki ziemniaczane

Składniki

  • Drożdże 10 g
  • Ziemniaki 100 g
  • Olej słonecznikowy 50 g
  • Mleko 280 ml
  • Mąka pszenna  150 g
  • Sól 0,5 łyżeczki
  • Twardy ser 50 g
  • Jajko 1 sztuka

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki, pokrój i zagotuj. Następnie odlej wodę i pamiętaj i rozgnieć ziemniaki na puree. Dodaj mleko, jajko, sól i rozdrobnij drożdże. Wszystko wymieszaj na gładką masę.

Następnie dodaj przesianą mąkę do mieszanki, a na samym końcu dodaj starty ser. Wszystko ponownie wymieszaj i pozostaw ciasto na pół godziny w ciepłym miejscu.

placki ziemniaczane

Rozgrzej olej na patelni. Wlej na patelnię ciasto. Piecz jak zwykłe naleśniki po obu stronach na złoty kolor.

placki ziemniaczane

Podawaj danie z kwaśną śmietaną lub np. sosem grzybowym. Gdy naleśniki nieco ostygną, możesz według własnego uznania również posmarować je smażonym mięsem mielonym lub grzybami. Smacznego!

error: Content is protected !!