Zioła wnikające w stawy i przywracające chrząstkę, są kilka razy skuteczniejsze niż chemiczne środki

Zioła wnikające w stawy

Wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że naturalne metody leczenia wielu chorób są dużo lepsze niż chemia. Jedną z metod na poprawę stanu stawów opracowała rosyjska zielarka – Elena Fedorovna Zaitseva.

To znana zielarka, która zajmuje się medycyną już od wielu lat. Była wielokrotnie zapraszana na rozmowy do świątyń oraz klasztorów dotyczących ziołolecznictwa. Prowadziła także wykłady dla instytucji medycznych.

Według Eleny Zaitsevy aby nie chorować należy wykopać trzy korzenie. Są to łopian, mniszek lekarski oraz trawa pszeniczna. Z tych ziół należy przygotować wywar i pić go regularnie.

Jakie właściwości mają te rośliny?

Korzeń łopianu

Po wielu latach doświadczenia Elena Zaitseva odkryła, że łopian jest idealną rośliną, która leczy wiele rodzajów raka. Będzie też przydatny przy cukrzycy, zapaleniu zatok i oskrzeli. Korzeń łopianu leczy także stawy oraz serce i naczynia krwionośne.

Według zielarki roślina ta nadaje się do leczenia zapalenia wątroby typu C. Złagodzimy też objawy zapalenia pęcherzyka żółciowego i kiedy mamy kamienie nerkowe.

Korzeń łopianu stosuje się w trakcie oparzeń skóry, gdyż regeneruje ją. Pomoże nam również przy wypryskach, owrzodzeniach, odleżynach, a także ranach ropnych. Regularne wypijanie wywaru z tej rośliny sprawi, że nasze włosy nie będą nadmiernie wypadać.

Korzeń mniszka

Mniszek lekarski to jedna z powszechnie występujących roślin we wschodniej Europie, w tym w Polsce. Jej wpływ na zdrowie znany jest od lat w ludowej medycynie. W jakich schorzeniach pomaga mniszek?

Stosuje się go podczas anemii, raka żołądka i wątroby. Pomaga także w chorobach stawów oraz przy stanach zapalnych węzłów chłonnych.

Korzeń trawy pszenicznej

Trawa pszeniczna leczy nie jedną chorobę. Kiedyś rosła w niemal każdym ogrodzie, gdyż ratowała ludzi jak i zwierzęta. Wywar przygotowany z kłączy trawy pszenicznej warto zastosować, kiedy mamy opuchliznę, obrzęki, zaburzenia oraz stany zapalne pęcherzyka żółciowego czy kamienie nerkowe.

Pomaga także przy chorobach płuc, jelit, cukrzycy, chorobach jajników u kobiet, skazy wysiękowej, a także przy nadciśnieniu tętniczym. Roślina ta jest również idealnym środkiem przeciwbólowym na reumatyzm, dnę czy zapalenie stawów.

Według rosyjskiej zielarki korzenie tych wszystkich roślin mają najwięcej cennych składników podczas wczesnej wiosny, ale można je także wykopać w porze jesiennej.

Korzenie po wykopaniu z ziemi należy umyć i dokładnie wysuszyć. Żeby zostały prawidłowo zaparzone należy zalać wrzącą wodą jedną łyżkę drobno posiekanych ziół. Gotujemy je przez około 10 minut i następnie odstawiamy na 2 godziny. Wywar przecedzamy i pijemy pół łyżki 3 razy dziennie około 15 minut przed posiłkami.

Można także przygotować mieszankę wszystkich korzeni.

Należy je wówczas połączyć w równych proporcjach. Innym sposobem na poprawę zdrowia jest wypijanie każdego rodzaju ziół osobno. Przez jeden tydzień pijemy korzeń łopianu, w drugim tygodniu mniszek lekarski, a w trzecim trawę pszeniczną.

Elena Zaitseva poleca stosować taką kurację przez co najmniej jeden miesiąc. Później należy zrobić przerwę na 5 dni jeżeli jedna kuracja nam nie wystarczy. Choroby w stopniu zaawansowanym należy leczyć takim sposobem przez co najmniej 3 do 5 miesięcy.