Zawijane serniczki – Robię prawie co każdy weekend. Mój przepis na wszystkie okazje!

Każdy, kto chociaż raz spróbował zawijanych serniczków, nie mógł się im oprzeć i od razu prosił o przepis, musisz spróbować i Ty!

Są proste w przygotowaniu, a do popołudniowej herbaty smakują wybornie!

Składniki potrzebne do przygotowania zawijanych serniczków:

  • 100 g mleka
  • 3 g suchych drożdży
  • 50 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g masła (możesz użyć także margaryny)
  • 70 g kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Składniki na serowe nadzienie:

  • 0,5 kg twarogu mielonego
  • 1 jajko
  • 100 g cukru

Składniki na sos do polania:

  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie zawijanych serniczków, krok po kroku:

Mleko delikatnie podgrzewamy, pamiętajmy, że nie może być za gorące. Przelewamy do naczynia i dodajemy drożdże oraz pół łyżeczki cukru.

Mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy 3 łyżeczki mąki. Ponownie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Pozostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na około 30 min. Zaczyn drożdżowy powinien zwiększyć swoją objętość.

Do miski przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy cukier, sól. Mieszamy, do połączenia się składników. Dodajemy masło oraz kwaśną śmietanę.

Dokładnie mieszamy. Dodajemy zaczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto, około 10 minut, aż nie będzie lepiło się do rąk.

Zostawiamy je na 15 minut w cieple i ponownie wyrabiamy. Po tym czasie mąka zaczyna pracować i w wyniku drugiego wyrabiania otrzymamy gładkie ciasto.

Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość. Jeśli się tak nie stanie, powinno poleżeć jeszcze chwilę!

Nadzienie:

W misce umieszczamy jajko z cukrem i miksujemy do uzyskania puszystej masy, a następnie dodajemy twaróg. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować na prostokąt, o grubości około 1 cm. Warto podsypać ciasto mąką, przy rozwałkowaniem.

Następnie rozsmarowujemy nadzienie równomiernie na ciasto. Warto zostawić około 1 cm po bokach, ułatwi to zwijanie.

Ciasto z nadzieniem zwijamy w roladę i kroimy na ślimaczki około 5 cm grubości. Wykładamy je na blaszkę z papierem do pieczenia, przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 40 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Roztrzepujemy jajko, smarujemy ślimaczki z wierzchu i wkładamy do piekarnika do momentu, aż będą złote.

Wymieszaj śmietanę z cukrem i posmaruj nią jeszcze gorące serniczki prosto z piekarnika i pozostaw tak do ostygnięcia.

Smacznego!