Kilka pieczarek i trochę fileta z kurczaka i ta pyszna zapiekanka ląduje na Twoim stole.

Zapiekanka z kurczakiem i grzybami to niesamowicie szybie danie na codzienny obiad lub nawet sycącą kolację.

Przygotujesz je bez większego wysiłku, ale jego smak zachwyci na pewno każdego z domowników. Delikatny, soczysty kurczaki i aromatyczny sos to połączenie idealne!

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cebuli
  • 250 – 300 g fileta z kurczaka
  • pieczarki około 50 g
  • 50 g masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka  mąki
  • 200 ml śmietany 12%
  • 50 g twardego sera

Przygotowanie:

Drobno posiekaj cebulę, podsmaż ją na oleju roślinnym, rozprowadzić na dnie formy do pieczenia.
Na tej samej patelni usmaż kurczaka, również drobno pokrojonego, również gotowego włóż do formy.

Usmaż pieczarki pokrojone na plasterki, ułóż w formie na kurczaku.

Następnie włóż masło, mąkę i podsmaż je na patelni (tutaj możesz dodać różne zioła do smaku, gałkę muszkatołową, odrobinę pieprzu), wlej śmietanę, dodaj sól, wymieszaj wszystko, aby nie było grudek, i polej przygotowanym sosem składniki w formie.

Posyp serem górę dania i włóż formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 ° C na około 10 minut. Smacznego!

error: Content is protected !!