Przepis na pyszne zapiekane naleśniki z mięsem. Zrobisz je w 15 min. Każdy się zajadał i prosił o dokładkę.

Potrzebujesz pomysłu na szybki, ale efektywny obiad? Zapiekane naleśniki spiszą się na medal!

Przepis jest niezwykle prosty, ale gwarantuję, że w mig wszystko zniknie z talerzy. Mimo, że mowa o naleśnikach, nie będą to zwyczajne naleśniki. Będzie w nich przepyszny farsz z mielonego mięsa.

Potrzebne składniki to:

  • Mięso mielone około 350 gramów,
  • Ser żółty 100 gramów,
  • Cebula dymka (1 sztuka),
  • Czosnek (2 ząbki),
  • Jajka (5 sztuk),
  • Mleko (5 łyżek stołowych),
  • Sól i pieprz do smaku.

Wykonanie jest proste, lecz trzeba poświęcić odrobinę czasu. W pierwszej kolejności przekładamy mięso mielone do miseczki.

Siekamy cebulkę oraz czosnek, a następnie dodajemy do mięsa, które przyprawiamy także solą oraz czarnym pieprzem. Proporcje według upodobań.

Żółty ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, także dodajemy do mięsa. Całość odstawiamy, czas zacząć smażyć naleśniki.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko oraz szczyptę soli. Mieszamy trzepaczką.

Patelnię smarujemy niewielką ilością oleju, a następnie smażymy naleśniki. Z przygotowanej porcji powinno wyjść około pięciu sztuk. Naleśniki gotowe? Świetnie.

Na przygotowane naleśniki nakładamy wymieszany wcześniej farsz, a następnie zwijamy w rulon.

Wszystko umieszczamy na blaszce i umieszczamy w piekarniku na około pół godziny. Odpowiednią temperaturą będzie 180 stopni.

To wszystko! Jak widać szybki i smaczny obiad nie przyniósł zbyt wielu trudności w przygotowaniu. Oby cieszył każde podniebienie.