Puszyste i delikatne węgierskie ziemniaczane placuszki. Świetna pyszna przekąska. Nikt się jej nie oprze.

Langos – przetłumaczony z węgierskiego oznacza „ognisty”. Najprawdopodobniej to doskonałe gorące danie nazywa się tak, ponieważ smażone jest we wrzącym oleju i podawane z ostrym sosem czosnkowym.

Najczęściej Langosze są sprzedawane na targach i ulicznych sklepach na Węgrzech i w niektórych pobliskich krajach.

Niektórzy uważają, że ciastka te przybyły do ​​Europy Wschodniej w czasie jarzma tureckiego. Inni, że pieczono je już w starożytnych czasach rzymskich. W każdym razie na pewno należy spróbować smaku Langoszy, gdyż jest to bardzo smaczne danie!

Składniki

  • Mąka pszenna 1,5 – 1,75 szklanki
  • Ziemniaki 4 sztuki
  • Cukier 0,5 łyżeczki
  • Drożdże 5 g
  • Mleko 0,5 szklanki
  • Sól 0,5 łyżeczki
  • Olej słonecznikowy 70 ml

Przygotowanie

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odlej wodę. Utłucz ziemniaki na puree, odstaw do ochłodzenia.

Drożdże i cukier rozpuść w ciepłym mleku. Odstaw na 5-10 minut.

Dodaj przesianą mąkę stopniowo do ziemniaków i posól, wymieszaj aż otrzymasz jednolitą masę. Połącz mieszankę ziemniaczaną z drożdżami. Zagnieć ciasto. Przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 1,5 cm i wytnij z niego koła np. za pomocą szklanki.

Rozgrzej olej roślinny. Smaż ciastka na złoty kolor po obu stronach. Smacznego!

error: Content is protected !!