Nie jadłeś tak fantastycznych udek z kurczaka po prostu rozpływają się w ustach

Fantastyczne udka z kurczaka marynowane w maślance. Są wyjątkowo smaczne i dosłownie rozpływają się w ustach. Przepis ma ponad 100 lat.

Składniki:

  • 6 sztuk udek z kurczaka
  • 1,5 – 2 szklanki maślanki
  • 1 – 2 łyżki oleju,
  • suszony lub świeży czosnek
  • mielony biały pieprz
  • słodka papryka
  • pikantny mielony pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Mięso umyj, oczyść i osusz. Wymieszaj maślankę z czosnkiem, solą i przyprawami. Mięso obtocz w marynacie. Nóżki można umieścić w zamykanej torbie i dobrze wstrząsnąć, aby marynata dotarła do wszystkich miejsc. Odstawić do lodówki na całą noc.

Następnego dnia wyjmujemy mięso z lodówki i pozostawiamy je na około pół godziny w temperaturze pokojowej, a następnie wymieszaj je z odrobiną oleju.

Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i piecz przez około 45-60 minut, podczas pieczenia dobrze jest polać marynatą nogi kilka razy. W razie potrzeby wylej trochę wody podczas pieczenia. Smacznego!

error: Content is protected !!