Tureckie bułeczki prosto z patelni. Zawsze wychodzą puszyste i miękkie – ze stołu znikają błyskawicznie
Tureckie bułeczki prosto z patelni
Dzisiaj zapraszamy was do zapoznania się z przepisem na tureckie bułeczki drożdżowe. Przygotowuje się je nie w piekarniku, ale na patelni pod przykrywką. Bułeczki wychodzą puszyste i miękkie. Z pewnością zasmakują waszym dzieciom jak i pozostałym domownikom.
Składniki
- mąka pszenna (500 g)
- mleko (240 ml)
- olej słonecznikowy (200 ml)
- świeże drożdże (50 g)
- koperek (10 g)
- sól (1 łyżeczka)
Przygotowanie bułeczek
Drożdże pokrusz i zalej je olejem (około 150 ml). Dodaj następnie sól, mleko i wymieszaj wszystko dokładnie.
Do płynnej mieszanki wrzucaj mąkę porcjami i zagniataj dłońmi na miękkie ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką i czekaj, aż podwoi swoją objętość.
Ciasto przełóż na blat i podziel je na 8 części. Z każdego kawałka uformuj bułeczkę o owalnym kształcie i przełóż na nasmarowaną olejem patelnię.
Odstaw następnie przygotowane bułki na kilkadziesiąt minut, aby urosły. Po tym czasie patelnię umieść na małym ogniu i przykryj pokrywką.
Gotuj je przez kilka chwil, aby zrumieniły się od spodu.
Przykryj je pergaminem i odwróć bułki w taki sposób, aby papier był na dole. Przykryj ponownie patelnię i smaż dalej, aż zarumieni się druga strona.
Bułeczki zdejmij z patelni i posmaruj je olejem z dodatkiem koperku. Możesz podawać do stołu.