Ten torcik egipski smakuje obłędnie. Niebo w gębie. Każdy poprosi o przepis.

Tort egipski to deser, którego należy spróbować. Lekkie, chrupiące, niezwykle delikatne – dzięki temu ciastu zaskoczysz wszystkich, których będziesz nim częstować!

Składniki

Na każde ciasto *:

  • 3 białka
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 50 g zmielonych orzechów (orzecha włoskiego lub orzecha laskowego).
    * W sumie są trzy takie ciasta, tj. weź te same składniki 3 razy i upiecz każde ciasto w osobnej formie.

Krem:

  • 10 żółtek
  • 10 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 350 ml mleka
  • 170 g masła

Chrupiące nadzienie:

  • 350 ml śmietany kremówki
  • 200 g cukru
  • 120 g posiekanych orzechów włoskich lub orzechów laskowych.

Przygotowanie:

Krem: wymieszaj w rondelku żółtka, cukier, mąkę, cukier waniliowy i mleko. Mocno mieszając doprowadzić mieszaninę do wrzenia na średnim ogniu. Po zagotowaniu zdejmij rondel na bok i mieszaj przez kolejne 2 minuty.

Pokrój masło na plasterki i dodaj do śmietany, ubij mikserem, aż masa będzie gładka.
Podczas gdy krem stygnie, przygotowujemy ciasta. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier, ciągle ubijaj aż cukier się rozpuści.

Dodaj mąkę i orzechy, delikatnie wymieszaj. Umieść ciasto w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz każde ciasto w rozgrzanym piekarniku w 170 ° C przez około 20 minut.
Rozpuść cukier w rondlu, skarmelizuj go trochę. Wylej go na papier do pieczenia.

Cukier szybko się zestali. Przykryj go drugim papierem i pokrusz wałkiem do ciasta na małe kawałki, ale nie aż do formy proszku.

Ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Wymieszaj ją z karmelizowanym cukrem i posiekanymi orzechami

Każde ciasto posmaruj 1/3 kremu.

Na wierzchu kremu rozprowadź chrupiące nadzienie ze śmietany. I powtórz czynność z każdym ciastem. Górę ciasta dodatkowo udekoruj orzechami. Smacznego!

error: Content is protected !!