Moja teściowa podzieliła się ze mną przepisem na szarlotkę na kwaśnej śmietanie. Jestem nią zachwycona

Moja teściowa podzieliła się ze mną przepisem na szarlotkę na kwaśnej śmietanie. Ciasto jest bardzo miękkie, delikatne i soczyste. Jest przygotowane prosto i szybko!

Połączenie aromatów jabłek, cynamonu i rodzynek tworzy niesamowicie ciepłą i świąteczną atmosferę w domu podczas pieczenia!

Szarlotka z kwaśną śmietaną

Dzisiaj powiem Ci, jak zrobić pyszną szarlotkę na kwaśnej śmietanie, która nie pozostawi obojętnym nawet najbardziej wymagającego smakosza!

szarlotka z kwaśną śmietaną© 

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 kwaśne jabłka
  • 100 g rodzynek
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ

  • 20 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

ciasto na ciasto© 

PRZYGOTOWANIE:

W pojemniku połącz jajka z cukrem i cukrem waniliowym, ubijaj, aż otrzymasz puszystą pianę.

pyszne ciasto

Dodaj śmietanę i roztopione masło do jaj. Ubijaj mikserem przy dużej prędkości przez 5 minut.

pyszna szarlotka

Osobno połącz mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj suchą mieszaninę do drugiej miski. Zagnieć ciasto, powinno być dość gęste.ciasto z kwaśną śmietaną

Zalej rodzynki gorącą wodą, odstaw na 5-10 minut. Odcedź i osusz rodzynki papierowym ręcznikiem. Pokrój jabłka w plasterki.

szarlotka i cynamon

Nasmaruj naczynie do pieczenia małym kawałkiem masła, dodaj do formy połowę ciasta. Wygładź powierzchnię drewnianą łyżką. Następnie ułóż plasterki jabłka w formie, posyp rodzynkami.

szarlotka z rodzynkami

Wlej pozostałe ciasto na jabłka, wygładź łyżką.

rodzynkowe ciasto

Do pojemnika dodaj masło, cukier, mąkę i cynamon (opcjonalnie). Wszystko połącz tworząc kruszonkę. Posyp nią ciasto.

ciasto z kwaśną śmietaną z czerwcem

Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez 45-50 minut. Kontroluj jego gotowości drewnianym patyczkiem.

ciasto w piekarniku

Smacznego! Naprawdę mam nadzieję, że dzięki temu ciastu ucieszysz swoją rodzinę w ten weekend!

error: Content is protected !!