Boskie sosy do makaronu: Trzy przepisy, które nigdy Ci się nie znudzą

Sekretem pysznego makaronu jest to jak go idealnie ugotować…To prosta formuła gotowania: 1000/100/10, gdzie 1000 to mililitr wody, 100 gramów makaronu i 10 gr soli.

Aby otrzymać makaron al dente, gotuj makaron 2-3 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Po ugotowaniu natychmiast wrzuć makaron na durszlak.

Część wody po gotowaniu warto wlać w osobny pojemnik. Może się przydać do zrobienia pysznego sosu. Wysokiej jakości makaron z pszenicy durum nie wymaga przelania go zimną wodą.

Dziś proponujemy przepisy na 3 pyszne sosy, dzięki którym zwykły makaron z pewnością zmieni się w prawdziwe arcydzieło sztuki kulinarnej!

Makaron z mięsem mielonym i warzywami

mielony makaron

Składniki

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 50 g twardego sera
  • 300 g pomidorów
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • czarny pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • ulubione zioła do smaku

Przygotowanie

Ugotuj makaron, wrzuć do durszlaka. Pozostaw 150-200 ml wody z gotowania w kubku.

Pokrój cebulę, marchewkę, pomidory w małą kostkę, czosnek w cienkie pierścienie. Podsmaż przygotowane składniki przez 5 minut na oliwie z oliwek, dodaj mięso mielone, posól, smaż, aż mięso stanie się lekko brązowe.

Dodaj pomidory pokrojone w kostką, wlej wodę z makaronu, popieprz, gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut pod pokrywką.

Dodaj makaron do garnka, wymieszaj, podgrzewaj na małym ogniu przez 2 minuty bez przykrycia. Podawaj danie posypane startym serem i posiekanymi ziołami.

Makaron z tuńczykiem i pomidorami

makaron z tuńczyka

Składniki

  • 300 g makaronu
  • 200 g tuńczyka z puszki we własnym soku
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 pomidorków cherry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • bazylia do smaku
  • sól do smaku
  • czarny pieprz do smaku
  • 50 g twardego sera

Przygotowanie

Ugotuj makaron, wrzucić do durszlaka. Pozostaw 150-200 ml wody w kubku.

Odcedź płyn z puszki tuńczyka, pokrój pomidory na pół i pokrój czosnek na cienkie plasterki.

Podsmaż czosnek na oliwie z oliwek, dodaj tuńczyka, gotuj przez minutę. Dodaj pomidory, sól i pieprz do smaku, wlej odrobinę wody z makaronu i gotuj na wolnym ogniu przez 7-10 minut. Dodaj makaron, podgrzewaj przez 2 minuty.

Podawaj danie posypane bazylią i startym serem.

Makaron z kurczakiem, cytryną i cukinią

Makaron z kurczakiem

Składniki

  • 300 g makaronu
  • 500 g kurczaka
  • 2 małe cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • pietruszka do smaku
  • 100 g twardego sera
  • 50 ml śmietany 12%
  • sól do smaku
  • czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie

Ugotuj makaron, wrzucić do durszlaka. Pozostaw 150-200 ml wody w kubku.

Pokrój kurczaka na małe plasterki, zetrzyj cukinię na tarce do koreańskiej marchewki, posiekaj czosnek. Sparz cytrynę, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.

Podsmaż kurczaka na oliwie, aż się zrumieni, dodaj cukinię i czosnek, zalej śmietaną, gotuj przez kolejne 5 minut.

Dodaj makaron i skórkę z cytryny, wlej sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj. Gotuj pod pokrywką przez 3 minuty, posyp danie serem i ponownie wymieszaj.

Mamy nadzieję, że podobały Ci się nasze przepisy na szybki obiad lub sycącą kolację. Gotuj z przyjemnością i udostępniaj nowe przepisy znajomym!

error: Content is protected !!