Smażone batoniki twarogowe – Super przepis na każdą okazję, zrobisz je w kilka minut

Tradycyjne smażone batoniki twarogowe są kwintesencją domowych deserów z prawdziwego zdarzenia. Wyjątkowy zapach, który unosi się z domu potrafi przyciągnąć nawet sąsiadów!

Przepis na batoniki twarogowe smażone na patelni jest bardzo prosty. Warto wybrać mniej tłusty twaróg oraz bardziej suchy. Jeśli jest on zbyt mokry, to otwórz go i pozostaw do lekkiego wyschnięcia.

Pamiętaj, aby smażyć batoniki na małym ogniu i kilka razy je obrócić, dzięki czemu będą one idealnie usmażone.

Składniki (mała porcja)

  • 300 g twarogu
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 0,125 łyżeczki wanilii

Sposób przygotowania

Usuń z twarogu wszelkie grudki.

Przygotuj głęboką miskę i zmieszaj w niej twaróg, śmietanę, jajko, sodę, cukier, sól, proszek do pieczenia, wanilię oraz mąkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.

Całe ciasto posyp mąką, a następnie zagnieć je.

Z ugniecionego ciasta przygotuj długie ruloniki, a następnie podziel je na batoniki o dowolnie wybranej długości.

Rozgrzej patelnię i smaż batoniki, aż do osiągnięcia przez nie złotego koloru. Pamiętaj o małym ogniu i regularnym obracaniu.

Gotowe batoniki udekoruj za pomocą cukru pudru.