Słone ciasto na kefirze: Przygotowanie jest proste, a wynik jest ponad wszelkie oczekiwania

Uwielbiamy proste i pyszne potrawy, które zawsze wyjdą z łatwością każdemu. Tak jak właśnie ten przepis.

Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, wlać do formy i włożyć do piekarnika, banalne! Idealnie sprawdzi się na szybki obiad bądź też na sycącą kolację czy spotkanie z przyjaciółmi!

Składniki

  • Maka pszenna 250 g
  • Jajko 2 sztuki
  • Parmezan 30 g
  • Kefir 200 ml
  • Masło 50 g
  • Ser feta 200 g
  • Pomidory czereśniowe 100 g
  • Czarne oliwki 50 g
  • Bazylia 0,5 pęczka
  • Szynka 100 g
  • Sól do smaku
  • Czarny pieprz do smaku
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Ciasto Jogurtowe na Kefirze
Przygotowanie

Połącz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, czarnym pieprzem, startym parmezanem. W osobnym pojemniku wymieszaj jajka, kefir i roztopione masło. Połącz obie miski, dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.

Pokrój fetę i szynkę w drobną kostkę, posiekaj oliwki i bazylię, pokrój pomidorki na pół. Dodaj przygotowane składniki do ciasta i delikatnie wymieszaj masę.

Wlej ciasto do wysmarowanej formy. Piecz w 180 stopniach 40 minut. Sprawdzaj gotowość ciasta wykałaczką.

Eksperymentuj z nadzieniem. Dodaj np. gotowanego kurczaka, pieczarki, twaróg i więcej ziół – otrzymasz zupełnie inne ciasto o nowym smaku. Smacznego!

error: Content is protected !!