Przepis na ślimaki z twarogu bez oleju i bez drożdży. Każda gospodyni musi znać ten przepis

Wszyscy lubią ślimaczki z twarogiem! W naszym przepisie twarożek jest wykorzystany nie tylko do nadzienia, ale także do ciasta.

Te obłędnie pyszne bułeczki idealnie nadają się jako dodatek do porannej kawy lub herbatki.

Nawet moje dzieci, które nie przepadają za smakiem twarogu, nie odmówią sobie zjedzenia paru sztuk tego pysznego deseru!

przepis ślimaki twarogowe

Ślimaki twarogowe

Ciasto zagniata się z twarogu z niewielkim dodatkiem mąki. Dlatego ilość mąki podana w przepisie jest przybliżona. Mąka jest dodawana na samym końcu i stopniowo, dlatego sama musisz najlepiej określić ile jej potrzebujesz.

SKŁADNIKI

  • 360 g twarogu
  • 4 żółtka
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE

Odłóż na później około 1/4 twarogu. Umieść resztę twarogu w misce, dodaj żółtka i 1-2 łyżki cukru (reszta cukru trafi do nadzienia).

ślimaki twarogowe z twarogiem

Rozetrzyj twarożek z żółtkami na jednolitą masę. Dodaj sodę, wymieszaj i odstaw na 3-5 minut.

Dodaj mąkę do masy twarogowej. Dosypuj i ciągle lekko mieszaj masę łyżką. Kiedy mieszanie staje się trudne, zacznij zagniatać ciasto rękami. Ilość mąki jaką potrzebujesz zależy od konsystencji i zawartości tłuszczu w twarogu.

Gotowe ciasto uformuj w kulkę i włóż do lodówki na 1,5 godziny.

ślimaki twarogowe z jabłkami

Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki, posyp mąką i rozwałkuj w warstwę o grubości 3-5 mm.

ciasteczka z twarogu ślimakowego

Posmaruj połowę ciasta twarogiem uprzednio odłożonym na bok. Jeśli twarożek nie jest bardzo miękki, możesz dodać do niego łyżkę kwaśnej śmietany, mleka lub nawet wody, a następnie nałożyć ciasto. Posyp twaróg 1-2 łyżkami cukru.

Przykryj nadzienie drugą połową ciasta.

Zwiń w ciasną rolkę.

Pokrój ją na kawałki o grubości 1-2 cm.

unikalny przepis na ślimaki z twarogu

Możesz jeśli lubisz słodkie desery obtoczyć przyszłe bułeczki z jednej strony cukrem.

Połóż ślimaki na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem, stroną z cukrem do góry.

pyszne ślimaki z twarogu

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut.

Bułeczki z ciasta twarogowego są gotowe. Smacznego!

unikalne ślimaki twarogowe

Aby lepiej zdjąć ślimaczki z papieru pergaminowego, posmaruj papier przed pieczeniem olejem roślinnym.

Nadzienie bułeczek możesz dowolnie zmieniać, dodając mak, orzechy, różne dżemy, jagody i kawałki owoców. Smacznego!

error: Content is protected !!