Bez względu na to ile ich przygotuję, goście wciąż proszą o więcej, a to ciasto kefirowe to cud kulinarny

Samsa na cieście kefirowym z kurczakiem i ziemniakami to po prostu niesamowite danie! Bez względu na to ile ich przygotuję, domownicy wciąż proszą o więcej! Idealna przekąska do pracy czy na spotkanie z przyjaciółmi. Sprawdź i przekonaj się sam o ich nieziemskim smaku!

Składniki

Na ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka kefiru (250 ml);
  • 1 łyżeczka soli;
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego;
  • szczypta sody;
  • szczypta kwasku cytrynowego;
  • 3,5-4 szklanki mąki;
  • jajko do posmarowania góry.

Na nadzienie:

  • 300 gr mielonego kurczaka;
  • 2 ziemniaki;
  • 3 cebule;
  • sól;
  • czarny pieprz do smaku;
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do drobiu.

Samsa na cieście kefirowym

Samsa na cieście kefirowym z kurczakiem i ziemniakami

Przygotowanie:

Wbij jajka do głębokiej miski i posól. Wymieszaj miksturę widelcem.

Dodaj kefir i wymieszaj.

Kolejno dodaj 3,5 szklanki mąki zmieszanej z sodą i kwaskiem cytrynowym do miski, zrób wgłębienie po środku i wlej mieszaninę z jajek.

Wlej też olej słonecznikowy.

Zagnieć ciasto. Dodaj kolejne pół szklanki mąki zagnieć ponownie.

Dodaj w razie konieczności więcej mąki, tyle aby ciasto było miękkie i elastyczne.

Uformuj z ciasta kulkę.

Włóż do miski i przykryj. Odstaw na 1 godzinę. W tym czasie nieco urośnie i wypełni się pęcherzykami powietrza.

Przygotuj nadzienie.

Do miski włóż cebulę posiekaną w blenderze.

Dodaj mięso mielone.

Surowe ziemniaki zmiel w blenderze na małe kawałki. Nie korzystaj z tarki, ponieważ wtedy nadzienie będzie zbyt płynne.

Dodaj sól, pieprz i przyprawy

Wymieszaj dobrze nadzienie.

Podziel ciasto na kawałki wielkości jajka.

Rozwałkuj z nich placuszki i przykryj ręcznikiem na około dziesięć minut.

Teraz odwróć je drugą stronę i ułóż na nich nadzienie.

Wytnij za pomocą noża i uformuj dłońmi trójkątne ciastko.

Połóż samsa na natłuszczonej blasze do pieczenia, posmaruj jajkiem i włóż do piekarnika.

Piecz w 200 stopniach przez 20 minut.

Schłodź danie i podawaj do stołu. Smacznego!

error: Content is protected !!