Najlepszy przepis w sieci na sałatkę z buraczków. Tak pyszna, że można jeść nawet codziennie

Klasyczna mizeria już Ci się przejadła a jarzynowa średnio smakuje w towarzystwie ziemniaczków?

Szukasz sałatki, która będzie uniwersalna i pasowała do różnych dań? Mam dla Ciebie coś, co będzie pasować zarówno do kanapki z szynką, jak i do pieczeni – sałatka z buraczków.

Poniżej przedstawiam klasyczną wersję, jednak jeśli  potrzebujesz troszkę urozmaicić swoje posiłki, lub masz ochotę na coś ostrzejszego, do buraczków dodaj łyżeczkę chrzanu lub odrobinę papryczki chilli. Możesz też musztardę delikatesową zastąpić sarepską.

 Składniki:

  • 300 g ugotowanych buraków (ok. 3 sztuki)
  • 2 jajka
  • 80 g sera żółtego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 80 g orzechów włoskich
  • 2 kiszone ogórki
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Ugotuj buraczki, a następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach lub pokrój w drobną kostkę. Pokrój w kostkę ugotowane na twardo jajko oraz ogórki kiszone, posiekaj drobno orzechy i dodaj do buraczków.

Dodaj majonez, musztardę oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na pół godziny, żeby smaki się „przegryzły”.

Sałatka sprawdzi się nie tylko jako dodatek do codziennego obiadu, ale także jako jedno z dań na świąteczny stół. Jest prosta i szybka w przygotowaniu i zasmakuje każdemu łasuchowi.

Smacznego!