Ryba pieczona wg unikalnego przepisu. Ulubiony przepis mojej rodziny.

Kiedy po raz pierwszy ugotowałam rybę według tego przepisu, zdałam sobie sprawę, że będzie to mój ulubiony przepis na rodzinny obiad. 

Ryba zapiekana w jajku z majonezem jest niezwykle soczysta i aromatyczna, a jej przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje najwyżej pół godziny.

Składniki:

  • każda świeża ryba (najlepiej filet) – 1 kg
  • jajka – 4 sztuki
  • szczypiorek do smaku
  • majonez – 2-3 łyżki stołowe
  • twardy ser – do smaku
  • masło lub olej roślinny
  • sól, przyprawy do smaku

Ryba pieczona w jajku z majonezem

Przygotowanie:

Pokrój rybę w filety, usuń kości, umyj, wysusz. Jeśli kupiłeś gotowy filet będzie prościej.

Połóż rybę w formie nasmarowanej olejem, posól i posyp ulubionymi przyprawami do ryb i ziołami.

Przygotuj sos: wbij jajka do miski, posiekaj szczypiorek i dodaj 2-3 łyżki majonezu, wymieszaj.

Wlej sos na formę z rybą, posyp startym serem górę dania i włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut. Smacznego!

error: Content is protected !!