Wyjątkowy przepis na pyszną rolkę z kurczakiem. Czegoś tak dobrego. nie kupisz w sklepie. Lepiej zapisz przepis

Oto przepis na niezwykłą przekąskę z kurczaka na zimno.

Domowy salceson nie tylko pysznie smakuje, ale też pięknie prezentuje się na stole. Stanowi świetną alternatywę dla salcesonu kupowanego w sklepie – jest łatwy do wykonania, a składniki łatwo dostępne i niedrogie.

Składniki:

  • 1300-1500 g filetu lub podudzia z kurczaka
  • 100 g orzechów włoskich (waga po obraniu)
  • 30 g żelatyny w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, ulubione przyprawy – do smaku

Przygotowanie:

Mięso pokroić na średnie kawałki, ułożyć na patelni żeliwnej lub takiej z grubym dnem (nie ma konieczności dodawania tłuszczu). Doprawić mięso solą i pieprzem, a następnie dusić je we własnym soku pod przykrywką na małym ogniu przez ok. 35-45 minut.

Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie według wskazań producenta.

Bulion powstały w procesie duszenia przelać do miski. Wystudzić mięso, jeżeli są kości – oddzielić je. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z bulionem.

Potłuczone orzechy lekko podprażyć na suchej patelni. Dodać do mięsa orzechy, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Wymieszać i zalać bulionem z żelatyną.

Z czystej butelki plastikowej odciąć szyjkę. Napełnić butelkę ostudzoną mieszanką. Włożyć do lodówki na kilka godzin, aż masa całkowicie stężeje.

Aby wyjąć salceson, należy ostrożnie przeciąć butelkę. Pyszna przekąska z kurczaka jest gotowa!

Będzie świetnie smakować z chlebem. To wspaniałe danie na każdy świąteczny stół.

Wskazówki:

Zamiast kurczaka można użyć wołowiny lub wieprzowiny, jednak takie mięso będzie trzeba dłużej dusić. Do potrawy można dodać również groszek lub podsmażoną cebulkę, marchewkę i kukurydzę.