WyjÄ…tkowy przepis na pysznÄ… rolkÄ™ z kurczakiem. CzegoÅ› tak dobrego. nie kupisz w sklepie. Lepiej zapisz przepis
Oto przepis na niezwykłą przekąskę z kurczaka na zimno.
Domowy salceson nie tylko pysznie smakuje, ale też piÄ™knie prezentuje siÄ™ na stole. Stanowi Å›wietnÄ… alternatywÄ™ dla salcesonu kupowanego w sklepie – jest Å‚atwy do wykonania, a skÅ‚adniki Å‚atwo dostÄ™pne i niedrogie.
Składniki:
- 1300-1500 g filetu lub podudzia z kurczaka
- 100 g orzechów włoskich (waga po obraniu)
- 30 g żelatyny w proszku
- 2 zÄ…bki czosnku
- sól, ulubione przyprawy – do smaku
Przygotowanie:
Mięso pokroić na średnie kawałki, ułożyć na patelni żeliwnej lub takiej z grubym dnem (nie ma konieczności dodawania tłuszczu). Doprawić mięso solą i pieprzem, a następnie dusić je we własnym soku pod przykrywką na małym ogniu przez ok. 35-45 minut.
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie według wskazań producenta.
Bulion powstaÅ‚y w procesie duszenia przelać do miski. Wystudzić miÄ™so, jeżeli sÄ… koÅ›ci – oddzielić je. RozpuszczonÄ… żelatynÄ™ wymieszać z bulionem.
Potłuczone orzechy lekko podprażyć na suchej patelni. Dodać do mięsa orzechy, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Wymieszać i zalać bulionem z żelatyną.
Z czystej butelki plastikowej odciąć szyjkę. Napełnić butelkę ostudzoną mieszanką. Włożyć do lodówki na kilka godzin, aż masa całkowicie stężeje.
Aby wyjąć salceson, należy ostrożnie przeciąć butelkę. Pyszna przekąska z kurczaka jest gotowa!
Będzie świetnie smakować z chlebem. To wspaniałe danie na każdy świąteczny stół.
Wskazówki:
Zamiast kurczaka można użyć wołowiny lub wieprzowiny, jednak takie mięso będzie trzeba dłużej dusić. Do potrawy można dodać również groszek lub podsmażoną cebulkę, marchewkę i kukurydzę.