To ciasto budyniowe skusi każdego łasucha. Każdy mnie pyta o ten przepis.

Zbliża się weekend, planujesz spędzić miły dzień z rodziną i masz ochotę na coś słodkiego? Nie chce Ci się stać długo w kuchni ale zjadłabyś coś dobrego?

Wypróbuj ten prosty przepis i delektuj się każdym kęsem!

Ciasto budyniowe – inne niż wszystkie

Sprawdź, czy masz wszystkie potrzebne składniki:

  • 6 białek i 6 żółtek;
  • cukier puder – będziesz potrzebować go dwa razy po 6 łyżek;
  • litr mleka;
  • mąka – 9 łyżek;
  • kostka masła – 250 gram;
  • opakowanie budyniu waniliowego;
  • kakao lub starta tabliczka czekolady do posypania.

Do dzieła! Najpierw nastaw piekarnik grzałką góra – dół na 180 stopni.

Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając do masy 6 łyżek cukru pudru. Dosyp 6 łyżek przesianej przez sito mąki. Delikatnie wymieszaj i wylej ciasto na tortownicę wyłożoną pergaminem.

Wyrównaj ładnie i wstaw do nagrzanego już piekarnika na mniej więcej 20 minut – pod koniec upływu czasu sprawdź patyczkiem, czy się nie obiera.

Krem również nie zajmie Ci dużo czasu. Żółtka ubij z pozostałymi 6 łyżkami cukru pudru, a do powstałej masy dodaj resztę mąki, proszek budyniowy i kilka łyżek mleka. Zmiksuj.

Zagotuj mleko i wlej wymieszane ze sobą składniki kremu. Wrzuć kostkę masła, mieszaj aż do jego całkowitego rozpuszczenia się.

Wyłóż jeszcze ciepłą masę na ciasto i wstaw na kilka godzin do lodówki. Oczywiście prze podaniem udekoruj swój budyniowy deser ulubionymi dodatkami.

Smacznego!