Lekko pikantna przekąska z pieczarek do obiadku. Znikają ze stołu w kilka chwil

Wspaniałe aromaty ziół oraz nuta ostrości z papryczki chilli to znakomity pomysł na małe co nieco z pieczarek.

Przystawka wędruje do buzi taśmowo, jest cudownie smaczna!

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka cukru
  • 0,5 kg oczyszczonych pieczarek
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • mała papryczka chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • łyżeczka suszonego tymianku, może być parę gałązek świeżego
  • sól i pieprz według uznania

Przygotowanie:

Ząbki czosnku obierz i przeciśnij na drobno przez praskę – połowę podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju i dorzuć posiekaną papryczkę chilli. Gdy się te drobiny lekko zarumienią dorzuć starannie umyte pieczarki.

Nie krój grzybów, pozostaw je w całości. Dolej octu balsamicznego, sosu sojowego oraz posyp tymiankiem i cukrem.

Według uznania, posól i posyp pieprzem i wymieszaj. Duś pod przykryciem około 8 – 10 minut ciągle mieszając. Po tym czasie, posiekaj natkę pietruszki i posyp tymi świeżymi ziołami grzyby.

Twoja przekąska jest już gotowa!

Prawda, że ta przystawka jest niezwykle aromatyczna, pyszna i ekspresowa? Otóż to! Znakomicie smakuje podana z lekkim pieczywem lub jako dodatek obiadowy, urozmaicający podane surówki. Smacznego!