Przekąska z cukinii o wiele lepsza od grzybków. Każdy pyta o ten przepis. Koniecznie go zapisz

Cukinia stała się jednym z najczęściej goszczących warzyw w polskich domach.

Coraz częściej Polacy sięgają po nią na półkach sklepowych, a następnie wyszukują rozmaitych przepisów jak ją przygotować, dlatego przychodzimy do Ciebie z pomocą.

Dzięki nam zachwycisz gości swoimi zimowymi przetworami z cukinii, którym nie brak niebiańskiego smaku oraz aromatu.

By je przygotować będą Ci potrzebne następujące składniki, które bez wahania masz w domu lub znajdziesz w każdym możliwym sklepie. Uzyskany wyrób starczy na dwa słoiki – każdy po 500ml.

  • 5kg cukinii
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka stołowa soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 120 ml oleju słonecznikowego
  • 1 sztuka ostrej papryczki chilli
  • 20g natki pietruszki
  • 120ml octu

Sposób przygotowania:

Jeżeli upewniłeś się, że posiadasz wszystkie składniki, pora na przygotowanie przetworu.

Umyj cukinię, pokrój na drobną kostkę, a następnie wrzuć do miski z głębokim dnem. Do posiekanego warzywa, wsyp łyżkę soli, łyżeczkę pieprzu, 3 łyżki cukru, a także dolej 120ml oleju roślinnego.

Przeciśnij 4 ząbki czosnku przez praskę, a potem dorzuć je do pokrojonej cukinii. Papryczkę chilli pokrój w taki sposób, by jej plasterki przypominały kształt okręgu, następnie drobno pokrój natkę pietruszki.

Wszystko wrzuć do miski z cukinią oraz dolej 120mln octu, połącz wszystkie składniki razem i odczekaj 3 godziny, a w między czasie przygotuj 2 słoiki po 500ml. Po odczekaniu należytego czasu przelej wszystko wraz z sokiem z cukinii do wcześniej przygotowanych pojemników.

Kiedy wypełnisz słoiki, zamknij je i wstaw do garnka z ciepłą wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez 8 minut.

Po wyjęciu przetworów, upewnij się, że są szczelnie zamknięte, po czym ustaw je do góry dnem do czasu, aż ostygną. Życzymy smacznych oraz rozgrzewających chwil z domowym wyrobem podczas mroźnej zimy za oknem.

Jeżeli przepis Ci się spodobał, nie zapomnij polubić naszego fanpage’a!