Proste i pyszne ciasto na kefirze – 5 minut i gotowe. Najłatwiejszy przepis jaki znam

Ile razy zdarzyło Ci się zastanawiać nad tym, co zrobić do niedzielnej kawy?

Jak często zdarza Ci się, że nie masz nic słodkiego, a dzwonią znajomi i oznajmiają, że wpadną za pół godziny? Uwaga, uwaga, oto przychodzi gotowe rozwiązanie – najprostsze do zrobienia, a jednocześnie wybitnie dobre ciasto na kefirze z rodzynkami!

To idealne rozwiązanie na co dzień i od święta. Świetne do popołudniowej kawy, a nawet jako drobny upominek, kiedy to Ty przychodzisz z wizytą. Najlepsze w nim jest to, że robi się je bardzo szybko i nie pozostawia prawie żadnych brudnych naczyń.

Do przygotowania będziesz potrzebować:

  • 2 jajek,
  • 2 szklanek mąki pszennej,
  • 1 szklanki kefiru,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 100 g rodzynek,
  • łyżkę masła
  • 10 g proszku do pieczenia (czyli 2 płaskie łyżeczki).

Jajka, cukier i kefir zmiksuj lub zblenduj (w zależności co masz akurat pod ręką). Do masy dodawaj powoli mąkę, ciągle mieszając łyżką.

Na koniec dodaj proszek do pieczenia oraz rodzynki. Wymieszaj dokładnie. Ciasto jest już gotowe!

Następnie przełóż ciasto do foremki (keksówki) wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Ciasto piecz 30-35 min. I już! To takie proste, prawda? Smacznego!