Jedz te produkty, by żyć dłużej. Oczyszczają tętnice i uchronią Cię przed atakiem serca.

Włączając do codziennego jadłospisu określone produkty można w łatwy i szybki sposób uchronić się przed zawałem serca.

Te produkty działają jak szczotka – oczyszczają tętnice oraz poszerzają ich średnice. Warto je jeść codziennie aby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem!

Choroby cywilizacyjne są dziś plagą.

Na choroby układu krążenia takie jak miażdżyca, zwapnienie tętnic oraz żył, udary czy zawały narażony jest praktycznie każdy. Są one spowodowane nie tylko siedzącym trybem życia i brakiem dostatecznej ilości ruchu ale także spożywaniem słonej lub słodkiej, nadmiernie przetworzonej żywności, pozbawionej witamin i składników mineralnych których potrzebuje każdy organizm.

Wprowadzając do codziennej diety poniższe produkty można uniknąć poważnych chorób układu krążenia.

Łosoś

Ryba ta jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, posiada wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych które wpływają na zwiększenie dobrego cholesterolu we krwi. Wspomaga leczenie depresji.

Mięso łososia jest bogate w źródło łatwo przyswajalnego białka. Najlepiej przyrządzić go na parze lub pieczonego w rękawie w piekarniku.

Orzechy

Wszystkie orzechy, zarówno laskowe jak i włoskie są dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, białek roślinnych oraz błonnika. Są też bogate w przeciwutleniacze.

Wpływają korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci a także na procesy pamięci. Ich regularne spożywanie wzmacnia koncentrację. Warto je jeść jako przekąskę ponieważ są bardzo kaloryczne.

Żurawina

Regularnie spożywana zwiększa i wspomaga siłę skurczu mięśnia sercowego oraz obniża poziom cukru we krwi. Żurawina jest wspaniałym źródłem potasu a picie soku z żurawiny potrafi zmniejszyć ryzyko zawału o kilkadziesiąt procent.

Sok pomarańczowy

Sok z pomarańczy najlepiej pić gdy jest świeżo wyciśnięty. Pomarańcze są owocami bogatymi w witaminę C oraz cenne przeciwutleniacze i antyoksydanty. Pomagają obniżyć ciśnienie krwi.

Kawa i zielona herbata – mogą iść razem w parze!

Wbrew powszechnej opinii kawa poprawia krążenie i pomaga zmniejszyć ciśnienie krwi. Jedna filiżanka kawy rano może zmniejszyć ciśnienie krwi o nawet 20%. Picie kawy (w rozsądnych ilościach) wpływa korzystnie na układ trawienny, chroni przed nowotworami pęcherza oraz chorobami wątroby.

Drugim napojem który warto pić codziennie to nieoceniona zielona herbata. Napar z jej liści zmniejsza lepkość płytek krwi i zapobiega tworzeniu się niebezpiecznych skrzepów. Hamuje też wchłanianie cholesterolu oraz przyspiesza metabolizm tłuszczów!

Kurkuma i cynamon – nieocenione przyprawy na poprawienie krążenia!

Te dwie żółto-złociste przyprawy zmniejszą stany zapalne, przyspieszają przemianę materii oraz sprawiają, że w organizmie nie odkłada się tłuszcz.

Oliwa z oliwek

Jest naturalnym tłuszczem i do tego nisko przetworzonym. Pozwala w szybki sposób pozbyć się toksyn z organizmu oraz przyspiesza procesy trawienia.

Pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko zawału serca oraz chorób układu krążenia nawet o 40%. Warto wprowadzić ją do codziennej diety jako np. dodatek do sałatki.

Zielone warzywa na wagę złota: szpinak, brokuły oraz zielone szparagi

Te trzy warzywa mają nieocenione właściwości przeciwzakrzepowe, przeciwstarzeniowe oraz przeciwzapalne. Wszystkie posiadają  duże ilość żelaza, potasu oraz kwasu foliowego.

Pomagają obniżyć ciśnienie krwi oraz są nieocenionymi sprzymierzeńcami w walce z niedrożnymi żyłami. Warto przygotowywać z nich różne sosy i zupy a także przygotowywać z nich sałatki do obiadu oraz na kolacje.

Owoce które pomogą obniżyć cholesterol: arbuzy, awokado oraz granaty

Arbuzy doskonale wspomagają pracę serca, posiadają właściwości regenerujące mięśnie oraz dostarczają duże ilości wody do organizmu. Awokado posiada nieocenione zdrowe kwasy tłuszczowe a granaty wpływają na poprawienie krążenia krwi.

Algi i owoc kaki – mało znane a szkoda!

Wciąż mało znane a przecież algi potrafią obniżyć poziom cholesterolu o kilkanaście procent. Wyregulują ciśnienie krwi i wpłyną na poprawę sprawności organizmu.

Owoce kaki są świetnym źródłem przeciwutleniaczy i witaminy A. Zwiększają produkcję kolagenu oraz posiadają silne działanie antynowotworowe.

Mąka razowa

Ten typ mąki obok mąki typu graham powinien być podstawą diety jeśli mowa o produktach mącznych. Wybieranie mało przetworzonej mąki to duża ilość błonnika którą dostarczamy organizmowi.