„Czekoladowe Lustro” – polewa na ciasto która zawsze wychodzi przepysznie i efektownie. Koniecznie zapisz przepis.

Przedstawiamy niesamowitą polewę na ciasto, tak zwane „czekoladowe lustro”.

Jej jedyną zaletą nie jest idealny wygląd, ale także wspaniały smak, który pokocha każdy!

Potrzebne Ci będą te składniki:

  • 170 gr cukru
  • 160 gr miodu
  • 200 gr skondensowanego mleka
  • 1,5 łyżki stołowej żelatyny
  • 100 ml wody
  • 170 gr mlecznej czekolady

Przygotowanie:

Przygotowania zaczynamy od żelatyny. Potrzebna będzie nam mała miska, do której wlewamy 40 ml wody. Do tego wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Miskę odstaw na 20 minut.

W tym czasie pozostałą wodę wlewamy do garnuszka, do czego dodajemy również cukier i miód. Całość dobrze mieszamy. Garnek wstawiamy na kuchenkę.

Gdy całość zagotuje się trzymamy ją nadal na ogniu, jednak nie dłużej niż dwie minuty. Kiedy wyłączymy grzanie, pozostałą żelatynę i mleko skondensowane wlewamy do pojemnika.

Następnie bierzemy tabliczkę czekolady i kruszymy ją na małe kawałki. Umieszczamy to w pojemniku z pozostałymi, wcześniej dodanymi tam produktami.

Całość ponownie dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Polewę następnie przelewamy przez sitko. Ciasto układamy na kratce, a pod nią podkładamy miskę lub patelnię.

Podczas nalewamy polewy na ciasto pozostałość skapie właśnie do tej podstawionej miski. Pamiętaj, aby zacząć wylewać polewę ruchem okrężnym, od środka, do krawędzi ciasta.

Gotowe. Życzymy smacznego!