Pyszne placuszki ziemniaczane z mięsnym nadzieniem. Zaczniesz jeść to znikną wszystkie
Po przypadkowym natknięciu się na przepis na placuszki ziemniaczane, natychmiast poczułam potrzebę ich ugotowania.
Najczęściej jako nadzienie stosuje się grzyby, mięso lub kapustę.
To danie jest dość proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Jednak, aby naprawdę dobrze je przygotować, nie możesz obejść się bez znajomości małych tajemnic, którymi chciałabym się z Tobą dzisiaj podzielić.
SKŁADNIKI
- 2 kg ziemniaków
- 800 g kurczaka np. pierś, nogi
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki
- sól do smaku
- olej roślinny
PRZYGOTOWANIE
Najpierw umyj, obierz i ugotuj ziemniaki.
Ugotuj również kurczaka. Należy to zrobić, aby nadzienie było całkowicie gotowe do spożycia. Ponieważ zrazy są smażone szybko, surowe nadzienie po prostu nie zdąży się odpowiednio przygotować.
Ostudź mięso i zmiel w maszynce do mięsa.
Natychmiast zamień ugotowane ziemniaki w gorące puree ziemniaczane i zacznij przygotowywać ciasto, aby nie przegapić momentu, w którym ziemniak będzie lepki i utrzyma swoją formę.
Obierz cebulę i pokrój w małą kostkę, a następnie podsmaż. Dodaj smażoną cebulę do mielonego mięsa i dodaj 4 łyżki bulionu, w którym ugotowałaś mięso.
Wbij jajka do ziemniaków i dodaj mąkę. Wymieszaj składniki (najlepiej mieszać ręcznie). Jeśli ciasto ziemniaczane jest zbyt płynne, musisz dodać więcej mąki.
Formuj z ciasta małe placki, wstępnie obtocz delikatnie każdą porcję w mące. Połóż trochę mielonego mięsa na środku każdego ciasta. Złącz ciasto wokół krawędzi i lekko spłaszcz je dłonią tworząc zrazy.
Pozostaje tylko usmażyć zrazy na oleju roślinnym, aż po obu stronach uzyskasz piękny, złoty kolor.