Placuszki twarogowe – zrobisz je w kilka minut. Gdy tylko wystawiÄ™ jÄ… na stół znika w kilka chwil
Placuszki z twarogiem
Placuszki z twarogiem są zarówno pyszne jak i zdrowe. Idealne na szybkie śniadania o poranku. Można je udekorować ulubionym dżemem lub kwaśną śmietaną, aby smakowały jeszcze lepiej. Na pewno zasmakuje każdemu.
Składniki:
- 80g cukru
- 200 g twarogu
- 200 ml kefiru
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 jajka
- 9 łyżeczek mąki pszennej
- 30 ml oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
W misce wymieszaj jajka z cukrem, następnie dodaj kefir i sodę. Po 5-7 minutach ponownie wymieszaj mieszankę i dodaj twarożek oraz mąkę pszenną.
Blenderem lub trzepaczką doprowadź ją do jednorodnego stanu. Na patelni rozgrzej olej i łyżką rozłóż na niej placuszki.
Smaż je z obu stron, aż osiągną piękny złocisty kolor. Aby usunąć nadmierną ilość tłuszczu, umieść placuszki na serwetce lub ręczniku papierowym.