Placuszki twarogowe – zrobisz je w kilka minut. Gdy tylko wystawię ją na stół znika w kilka chwil

Placuszki z twarogiem

Placuszki z twarogiem są zarówno pyszne jak i zdrowe. Idealne na szybkie śniadania o poranku. Można je udekorować ulubionym dżemem lub kwaśną śmietaną, aby smakowały jeszcze lepiej. Na pewno zasmakuje każdemu.

Składniki:

  • 80g  cukru
  • 200 g twarogu
  • 200 ml kefiru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 9 łyżeczek mąki pszennej
  • 30 ml oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

W misce wymieszaj jajka z cukrem, następnie dodaj kefir i sodę. Po 5-7 minutach ponownie wymieszaj mieszankę i dodaj twarożek oraz mąkę pszenną.

Blenderem lub trzepaczką doprowadź ją do jednorodnego stanu. Na patelni rozgrzej olej i łyżką rozłóż na niej placuszki.

Smaż je z obu stron, aż osiągną piękny złocisty kolor. Aby usunąć nadmierną ilość tłuszczu, umieść placuszki na serwetce lub ręczniku papierowym.

Życzę smacznego!