Przepyszne placuszki z kapustą – jesienna potrawa, którą każdy się zajada

Postanowiliśmy pomóc wszystkim mamą, które na daremnie próbują przemycić zdrową i pełną witamin kapustę do codziennych dań swoich dzieci, które nie przepadają za jej smakiem.

Ten przepis na placuszki z kapusta polubisz również i Ty!

Składniki

  • Mąka pszenna 200 g
  • Jajko 3 sztuki
  • Marchewka 1 sztuka
  • Białą kapusta 0,5 kilograma
  • Kefir 150 ml
  • Majonez 100 ml
  • Soda 0,5 łyżeczki
  • Masło 30 g
  • Sól do smaku
  • Sok z cytryny do smaku

Ciasto Charlotte z kapustą

Przygotowanie:

Wymieszaj jajka, kefir, majonez, sól, sodę. Przesiej mąkę. Zagnieć ciasto, włóż gotowe do miski i przykryj ręcznikiem kuchennym.

Posiekaj kapustę i marchewkę. Podsmaż na patelni, posól i skrop sokiem z cytryny. Kapusta powinna być miękka.

Nasmaruj spód naczynia do pieczenia masłem i posyp mąką. Włóż mniej niż połowę ciasta do formy i wyrównaj łyżką.

Warzywa rozłóż równomiernie na wierzchu.

Wlej pozostałe ciasto.

Umieść naczynie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Piecz ciasto na złoty kolor przez około 40-50 minut.

Co zaskakujące ciasto okazuje się bardzo delikatne, podobnie jak suflet. Podawać je możesz zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

error: Content is protected !!