Pachnące placuszki z jabłkami w 15 min. Znikną z talerza w mgnieniu oka

Niezwykle prosty przepis, który przygotujesz w ciągu zaledwie kilku minut! Tylko 15 minut – i pachnące placuszki jabłkowe będą już na Twoim stole. Jest to po prostu fajny przepis z łatwo dostępnych produktów!

Niezrównanie smaczne danie! Idealne na pyszne śniadanie, które wprawi Cię w dobry nastrój na cały dzień!

Składniki:

  • jabłka – 2 sztuki,
  • sok z cytryny – 1 łyżka stołowa,
  • surowe jajo kurze – 1 sztuka,
  • cukier – około 30 gramów
  • ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka,
  • mąka pszenna – 50-60 gramów.

Pachnące naleśniki jabłkowe na herbatę: pieczenie w 10 minut

Przygotowanie:

Jabłka umyj, wysusz i wraz ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Skórka jabłka ma najwięcej witamin, ale jeśli jej nie lubisz, możesz obrać jabłka.

Starte jabłka wyciśnij z nadmiaru soku, natychmiast dodaj do nich sok z cytryny, cukier i wymieszaj.

Wskazówka: Dostosuj ilość cukru według własnego uznania: kieruj się słodkością jabłek wybranej odmiany i gustach swojej rodziny.

Następnie dodaj do miski ekstrakt z wanilii, jajko i wymieszaj.

Kolejno dodaj przesianą mąkę pszenną i ponownie wymieszaj. To w zasadzie wszystko – ciasto jest gotowe.

Możesz potrzebować trochę więcej lub trochę mniej mąki niż podane jest w przepisie: wszystko zależy od soczystości jabłek i jakości samej mąki.

Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju roślinnego rozłóż ciasto porcjami za pomocą łyżki stołowej.

Smaż placuszki po obu stronach, na średnim ogniu, do uzyskania pięknego złotego koloru. Gotowe placki układaj na talerzu pokrytym ręcznikami papierowymi, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Można polać je płynnym miodem lub podawać ze śmietaną. Zarówno dzieci, jak i dorośli uwielbiają tę przekąskę. Pachnące, delikatne i bardzo soczyste są tak pyszne, że nie da się przejść koło nich obojętnie! Smacznego!

error: Content is protected !!