Placuszki z dyni lepsze niż z cukinii. Nic dziwnego, że babcia nazywała je królewskimi.

Ostatnio słoneczne, delikatne i bardzo zdrowe placuszki stały się ulubioną potrawą w moim domu.

Mąż ani dzieci nie mogły odgadnąć z czego zostały przygotowane… Swój piękny kolor i smak zawdzięczają właśnie dyni!

placki dyniowe

Aby otrzymać placuszki bez charakterystycznego zapachu dyni, przed gotowaniem zetrzyj ją i włóż do kuchenki mikrofalowej na 5 minut z dużą mocą. Zamieszaj po 3 minutach.

Jeśli nie ma kuchenki mikrofalowej, dynię możesz upiec lub częściowo ugotować we wrzącej wodzie. Rozpocznij gotowanie, gdy dynia całkowicie ostygnie.

SKŁADNIKI:

  • 400 g dyni
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 0,5 szklanki kefiru
  • 4 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Zetrzyj dynię na drobnej tarce i włóż do kuchenki mikrofalowej na 5 minut na pełnej mocy. Po 3 minutach zamieszaj.

Wymieszaj schłodzoną dynię z resztą składników na gładką masę.

Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju. Smaż placki po obu stronach na małym ogniu.

Podawaj z miodem lub np. śmietaną. Smacznego!

error: Content is protected !!