Pizza ziemniaczana z patelni w 15 min – idealna na sycący obiad.
Pizza jest jedną z naszych ulubionych, szybkich przekąsek. W restauracji, w pracy lub z ukochaną, oglądając film, każda okazja jest dobra, aby cieszyć się smakiem pizzy.
Proponujemy odejście od klasycznej wersji tego dania i wypróbowanie nowego i szybkiego sposobu jej przygotowania. Pizza ziemniaczana z patelni jest idealna na sycący obiad, a w lodówce zawsze znajdziesz do niej doskonałe dodatki.
Składniki
- Ziemniaki 3-4 sztuki
- Maka pszenna 2 łyżki
- Jajko 1 sztuka
- Pomidor 3 sztuki
- Szynka/kiełbasa 200 g
- Twardy ser 200 g
- Majonez 1 łyżka
- Sos adżika 1 łyżka
- Czosnek 2 ząbki
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
Przygotowanie
Wymieszaj majonez z adżika i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Zetrzyj ser na grubej tarce, pokrój pomidory i kiełbasę w kostkę.
Na drobnej tarce zetrzyj ziemniaki, dodaj mąkę, jajko, sól i pieprz, wymieszaj.
Cienką warstwę masy ziemniaczanej smaż na rozgrzanym oleju roślinnym na małym ogniu.
Obróć pizzę i posmaruj ją sosem majonezowym, kolejno rozłóż pomidory, kiełbasę i ser.
Przykryj na kilka minut, aby ser się roztopił. Podawaj na gorąco.