Pizza ziemniaczana z patelni w 15 min – idealna na sycący obiad.

Pizza jest jedną z naszych ulubionych, szybkich przekąsek. W restauracji, w pracy lub z ukochaną, oglądając film, każda okazja jest dobra, aby cieszyć się smakiem pizzy.

Proponujemy odejście od klasycznej wersji tego dania i wypróbowanie nowego i szybkiego sposobu jej przygotowania. Pizza ziemniaczana z patelni jest idealna na sycący obiad, a w lodówce zawsze znajdziesz do niej doskonałe dodatki.

Składniki

  • Ziemniaki 3-4 sztuki
  • Maka pszenna 2 łyżki
  • Jajko 1 sztuka
  • Pomidor 3 sztuki
  • Szynka/kiełbasa 200 g
  • Twardy ser 200 g
  • Majonez 1 łyżka
  • Sos adżika 1 łyżka
  • Czosnek 2 ząbki
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Pizza ziemniaczana na patelni

Przygotowanie

Wymieszaj majonez z adżika i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.

Zetrzyj ser na grubej tarce, pokrój pomidory i kiełbasę w kostkę.

Na drobnej tarce zetrzyj ziemniaki, dodaj mąkę, jajko, sól i pieprz, wymieszaj.

Cienką warstwę masy ziemniaczanej smaż na rozgrzanym oleju roślinnym na małym ogniu.

Obróć pizzę i posmaruj ją sosem majonezowym, kolejno rozłóż pomidory, kiełbasę i ser.

Przykryj na kilka minut, aby ser się roztopił. Podawaj na gorąco.

Pizza ziemniaczana

Takie szybkie pizze pomogą Ci, gdy będziesz musiała szybko nakarmić gości lub swojego męża. A jeśli weźmiesz małą patelnię do jej smażenia, możesz zrobić kilka porcji z różnymi nadzieniami.

error: Content is protected !!