Zrób raz tak przygotowanego buraka, a będziesz robiła go tak codziennie. Chwilka roboty, a jakie to pyszne.

Pieczony burak

Potrawa ta nie dość, że jest bardzo smaczna i zdrowa, to dodatkowo jest prosta do wykonania. Nadaje się jako danie główne lub jako dodatek do niego. Na pewno Ci zasmakuje.

Składniki:

  • małe buraki – 1/2 kg
  • czosnek – 1 sztuka
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • oliwa z oliwek – 6 łyżek stołowych
  • ocet balsamiczny – 3 łyżki stołowe

Przygotowanie:

Umyj buraki i pokrój je w łódeczki. Folią aluminiową wyłóż naczynie żaroodporne. Pokrojone buraczki oraz czosnek poukładaj w nim (czosnku dodaj tyle, ile uważasz za stosowne). Przypraw warzywa solą, pieprzem i majerankiem.

Po koniec skrop wszystko oliwą z oliwek. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz przez około 60-90 minut (w zależności od wielkości użytych buraków). Buraki przykryj folią aluminiową, którą możesz zdjąć pod koniec pieczenia.

Życzę smacznego!