Pieczone mięso w foli – idealne na obiad czy na kanapkę. Nie przegap przepisu. Smakuje obłędnie

Każdy, kto chociaż raz przyrządził samodzielnie pieczeń, nieufnie podchodzi do gotowych, sklepowych wędlin pełnych konserwantów, ulepszaczy smaków, czy innych dziwnych składników, które niekoniecznie chcielibyśmy znaleźć na swoim talerzu.

Jeżeli jeszcze tego nie robiliście, gwarantujemy, że jest to o wiele prostsze niż może się to początkowo wydawać. Będziemy potrzebowali do tego około kilograma dobrego jakościowo mięsa- może być to wołowina, wieprzowina, jagnięcina oraz marynaty.

Do przygotowania jej będziemy potrzebowali:

  • około łyżeczce cukru, soli, kurkumy, suszonej papryki,
  • kilka ząbków czosnku,
  • odrobinę czarnego pieprzu
  • 3 łyżki oleju roślinnego.

Opcjonalnie możemy dodać także łyżkę suszonego chmielu Suneli, by pieczeniu nadać ciekawszego aromatu. Kiedy wszystkie składniki mamy już pod ręką, możemy przystąpić, do przygotowywania naszej pieczeni.

Zaczynamy od przeciśnięcia przez praskę czosnku. Jeżeli jej nie mamy, możemy czosnek zmielić w blenderze lub drobniutko posiekać. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz olej i dokładnie mieszamy.

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso nacieramy naszą marynatą, zawijamy w folię i odstawiamy na około 2 godziny do lodówki, aż nasiąknie aromatem przypraw.

Następnie nagrzewamy piekarnik do około 200 stopni, wkładamy do niego mięso w brytfannie i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie ściągamy folię z mięsa i pieczemy przez kolejnych 15 minut.

Smacznego!