Jak przygotować pyszną pastę czosnkową. Zdrowie na talerzu. Tak dobrej nie jadłaś
Nie zawsze podczas chłodnych miesięcy w roku mamy dostęp do świeżych, wysokiej jakości warzyw i owoców.
Istnieje pewien sposób, aby temu zaradzić, mianowicie już w lecie możemy przygotować przetwory owocowe oraz warzywne, odpowiednio je zabezpieczyć i korzystać z nich zimą.
Gdy za oknem mróz, niezwykle łatwo jest złapać przeziębienie, a naturalną ochroną przed grypą jest spożywanie czosnku.
Bardzo łatwo można przyrządzić w postaci przetworu, pastę czosnkową. Taki krem sprawdzi się zarówno na kanapkach, jak i jako dodatek do różnego rodzaju zup i sosów.
Najważniejsze są składniki:
- 250 g czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- 30 ml oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
Obrany czosnek powinien być mocno posiekany, a tym zadaniem najlepiej zajmie się blender. Następnie do tego samego naczynia dodajemy resztę składników i ponownie wszystko razem blendujemy.
To, co udało się nam uzyskać powinniśmy przełożyć do oczyszczonego słoika o pojemności do 300 ml. Na sam koniec polewamy naszą mieszankę 1 łyżeczką oliwy z oliwek oraz starannie zakręcamy słoik.
Pastę czosnkową możemy doprawić ziołami, dzięki czemu będzie bardziej aromatyczna.
Do stworzenia jej potrzebujemy:
- 250 g czosnku,
- 1 łyżeczkę soli,
- 1 łyżkę octu jabłkowego,
- 30 ml oliwy roślinnej lub oliwy z oliwek,
- 2 gałązki kopru,
Czosnek siekamy, to samo robimy z koprem i dodajemy do siebie, a potem wzbogacamy o kolejne składniki.
Pasta powinna być gładka, w czym znów pomoże nam blender. Tak samo jak w poprzednim przypadku, do przechowywania naszego przetworu używamy słoika.