Ten Orzechowiec zaskoczy Cie swoim pysznym smakiem – oto mój popisowy przepis.

Orzechowiec, w którym zakochasz się od pierwszego kęsa!

Dzisiaj chciałbym zaprezentować Ci przepyszne i niesamowicie proste w wykonaniu ciasto. Składniki potrzebne do jego wykonania znajdziesz niemalże w każdym sklepie. Przekładane ciasto świetnie prezentować się będzie zarówno do popołudniowej kawy, jak i na bardziej wykwintne okazje.

Brzmi doskonale? Przejdźmy zatem do jego wykonania 😉

Wszystko czego potrzebujesz do wykonania orzechowca to:

Składniki na ciasto:

  • 2 jaja;
  • 80 g cukru;
  • 50 ml oleju;
  • 100 g pokruszonych biszkoptów;
  • 100 g orzeszków ziemnych;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na krem:

  • 3 żółtka;
  • 5 łyżek cukru;
  • 2 opakowania budyniu waniliowego;
  • 700 ml mleka;
  • 100 g masła;
  • 300 ml śmietany 30%.

Przygotowanie orzechowca:

Rozpoczniemy od zrobienia ciasta:

Do jednej miski wbij białka z 2 jajek, a do drugiej 2 żółtka. Następnie żółtka utrzyj z 2,5 łyżeczkami cukru.

Pod koniec ubijania dodaj 80 ml oleju, 100 g orzeszków i pokruszonych biszkoptów oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Białka ubij z pozostałymi 2,5 łyżeczkami cukru. Do ubitych białek dodaj powoli masę z drugiej miski i dokładnie wymieszaj.

Ciasto rozprowadź na wyłożonej papierem do pieczenia blasze 40×28 cm. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, po czym piecz w nim ciasto przez 8-10 min. Kiedy ciasto wystygnie przekrój je na dwie części.

A teraz czas na krem:

Zagotuj 500 ml mleka. Resztę mleka (200 ml) wymieszaj z 2 opakowaniami budyniu, 3 żółtkami i 5 łyżkami cukru. Do gotującego się na małym ogniu mleka dodaj wymieszane składniki.

Teraz mieszaj gotujące się mleko aż do powstania gęstego kremu. 100 g masła roztop i dodawaj powoli do budyniu cały czas mieszając. Kiedy masa ostygnie wyłóż ją na przekrojone ciasto i przykryj drugą jego połową.

300 ml śmietany ubij na sztywno i posmaruj nią górę orzechowca. Dodatkowo ciasto możesz udekorować startą czekoladą albo swoimi ulubionymi dodatkami. Tak przygotowane ciasto wsadź do lodówki i poczekaj kilka godzin do jego stężenia.

Voilà! Twój niesamowity orzechowiec jest już gotowy do podania. Smacznego!