Nalewka z imbiru – pij codziennie i zapomnij o bólu. Szybki sprawdzony przepis, każdemu pomoże

Nalewka imbirowa to znany już od czasów starożytnych sposób na ból głowy i stawów.

Prostota jej wykonania sprawia, że przygotowanie jej w domu nie stanowi większego problemu. Z jej dobrodziejstw korzystali już starożytni Chińczycy, Tybetańczycy czy Hindusi, a dziś może praktycznie każdy.

Ciekawostką jest fakt, że właśnie imbir jest to jedna z najstarszych roślin uprawianych w celach leczniczych, o czym świadczą zapiski sprzed trzech tysięcy lat.

Wielką zaletą tej rośliny jest jej uniwersalność. Spektrum dolegliwości jakie można leczyć imbirem jest szeroka i znana na całym świecie. Napar z imbiru pomaga w odchudzaniu, przy problemach trawiennych oraz problemami z apetytem.

Idealnie sprawdza się w stanach zapalnych czy przeziębieniach jako rozgrzewający i napotny środek. Właściwości bakteriobójcze sprawiają że jego działanie jest porównywane do antybiotyków.

Imbir skutecznie wspomaga też leczenie infekcji gardła czy kaszlu. To tylko niektóre właściwości tej prozdrowotnej rośliny, które już potwierdzają jej uniwersalność we wspomaganiu leczenia jak również wyjątkowość. I które są wystarczającym argumentem by samemu przyrządzić nalewkę imbirową.

Składniki:

  • 300 gram świeżego korzenia imbiru
  • 600 ml brandy
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • sok wyciśnięty z jeden cytryny

Korzeń imbiru obierz – najwygodniej jest go oskrobać łyżką – pokrój na plasterki i zalej alkoholem. Słoik zakręć i odstaw na około czternaście dni w ciemne i chłodne miejsce. Od casu do czasu możesz nalewkę przemieszać potrząsając naczyniem.

Po czternastu dniach płyn przelej przez sitko, dodaj miód i cytrynę. Przygotowaną tak nalewkę przechowuj w lodówce. Aby uzyskać optymalne efekty prozdrowotne nalewkę spożywaj trzy razy dziennie po jednej łyżce.

Najlepiej przed posiłkiem. Można stosować też doraźnie w przypadku bólu głowy lub stawów. Należy jednak pamiętać, że wszelkie dłużej utrzymujące się dolegliwości trzeba konsultować z lekarzem.

Inną ciekawą alternatywą leczeniu przeziębień jest gorący napar imbirowy. Świetnie rozgrzewa, działa napotnie i łagodzi dolegliwości przeziębieniowe.

Herbata imbirowa

  • 2 szklanki wody
  • około 5 centymetrów korzenia imbiru
  • miód i cytryna – według uznania

Imbir obierz za pomocą łyżki i pokrój w plastry. Wrzuć do gotującej się wody i gotuj około trzydzieści minut.

Napar najlepiej pić ciepły, a dla poprawiania walorów smakowych najlepiej dodać cytrynę i miód. Aby miód nie stracił swoich właściwości leczniczych, powinien zostać dodany do ciepłego płynu nie gorącego.

Warto również pamiętać że imbir czy nalewka imbirowa jest wsparciem w czasie infekcji, a wszystkie utrzymujące się długo dolegliwości należy konsultować z lekarzem.

Zdrowotności!