Jak zrobić miękkie naleśniki bez mleka lub kefiru – 4-etapowy sprawdzony przepis

Naleśniki na wodzie z ziołami

Jak przygotować naleśniki, jeśli nie masz w domu ani mleka ani kefiru? Oto niesamowity przepis na naleśniki gdzie nie potrzebujesz tych składników, aby smakowały wyśmienicie. W połączeniu z ziołami smakują jeszcze lepiej.

Składniki :

  • 600 ml wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki dowolnych posiekanych ziół
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

Jajka ubij, a następnie dodaj do nich sól, cukier, 0,5 l wody, sodę i znowu ubijaj. W reszcie wody (100ml) rozpuść kwasek cytrynowy. Przesianą mąkę dodaj do naszej mieszanki i dokładnie wymieszaj, aż znikną wszystkie grudki.

Ciasto odstaw na około 20 minut. Po tym czasie do ciasta dodaj kwasek i posiekane zioła.

Mikserem wymieszaj wszystko dokładnie i przejdź do smażenia przepysznych naleśników. Piecz je na rozgrzanej patelni z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Wyśmienicie smakują same lub podane z nadzieniem.

Życzę smacznego!