Naleśniki bez mąki – mogę jeść je nawet codziennie. Rozpływają się w ustach.

Naleśniki bez mąki? Tak, to możliwe! Poznaj przepis na bezglutenowe naleśniki, które rozpływają się w ustach.

Naleśniki bez mąki to nie tylko opcja dla osób, które unikają glutenu. Wyobraź sobie sytuację, w której masz ochotę na przepyszne naleśniki ale właśnie skończyła Ci się mąka.. Można się wściec! I wtedy właśnie z pomocą przychodzi mój przepis.

To bardzo prosta i pyszna propozycja, która zapewne zagości w Twoim domu znacznie częściej. Naleśniki bez mąki ze smacznym nadzieniem z twarożku. Zapraszam!

Składniki na naleśniki:

  • 6 jajek
  • 0,5l mleka
  • 5-6 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

Składniki na farsz:

  • 300g twarogu
  • Śmietana
  • Masło
  • Cukier do smaku

Przygotowanie:

Jajka wymieszać z cukrem. Ciągle mieszając, powoli dodawać skrobię. Należy mieszać tak długo, aż pozbędziemy się wszystkich grudek.

Następnie dodać mleko oraz olej słonecznikowy. Wymieszać. Tak przygotowane ciasto dobrze jest odstawić na 15 minut.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju słonecznikowego. Wylać porcję ciasta (ma ono rzadszą konsystencję, niż to na standardowe naleśniki) i smażyć tylko z jednej strony.

Czas przygotować nadzienie.

Twarożek zetrzeć z cukrem. Możesz wzbogacić farsz o ulubione dodatki (mak, rodzynki, wiórki kokosowe lub czekoladowe). Naleśniki posmarować nadzieniem, zwinąć w rulon i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. W tym czasie połączyć kwaśną śmietanę z roztopionym masłem i posmarować mieszaniną naleśniki.

Tak przygotowane naleśniki zapiekać przez 10-15 minut.

Z przepisu wychodzi około 25 sztuk. Smacznego!