Trzy pyszne, oryginalne śniadania jajeczne. Numer 2 jest moim ulubionym.

Jak myślisz, dlaczego jaja są tak często przygotowywane na śniadanie? Ten sposób jedzenia jest promowany zarówno w filmach, jak i telewizji.

Specjaliści od żywienia popierają ten pomysł, ponieważ jaja to prawdziwe”bomby białkowe”. Para jajek rano wystarczy, aby czuć się pobudzonym i pełnym energii przez cały dzień.

Aby każdego dnia cieszyć się ich niezrównanym bogactwem i dobrodziejstwem, przygotowaliśmy dla Ciebie wybór najbardziej oryginalnych śniadań jajecznych. Na pewno Ci się nie znudzą!

Kubańskie Jajka

jajka z pomidorami

Składniki:
  • 8 jajek
  • 500 g pomidorów z puszki
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 150 g twardego sera
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • zioła do smaku
Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupki. Przekrój je na pół wzdłuż, usuń żółtka i rozetrzyj je widelcem w misce. Zetrzyj ser na grubej tarce, wymieszaj z żółtkami.

Dodaj śmietanę, sól i pieprz do smaku. Obierz cebulę i paprykę, posiekaj i podsmaż na średnim ogniu przez 3 minuty, dodaj do nich pomidory z sokiem i mieszankę z żółtkami.

Doprowadź mieszaninę do wrzenia i pozwól cieczy odparować. Nafaszeruj białka tą mieszaniną, połóż je na blasze do pieczenia. Dodaj pozostałość patelni do formy.

Posyp jajka tartym serem, włóż do piekarnika, rozgrzanego do 180 ° C na 15 minut, posyp gotowe jajka posiekaną natką pietruszki i podawaj np. z kaszą gryczaną lub jęczmienną.

Frittata z pieczarkami

Frittata z pieczarkami

Składniki:
  • 4 jajka
  • 300 g pieczarki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki parmezanu
  • sól do smaku
  • mielony czarny pieprz dla smaku
  • zioła do smaku
Przygotowanie:

Grzyby i cebulę zmiel, podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek do uzyskania złotego koloru, posól i pieprz do smaku. Zetrzyj parmezan na grubej tarce, wymieszaj z nim jajka.

Zalej w formie grzyby tą mieszanką. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

Jajecznica w bułce

jajko w bułce

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 bułki
  • 1 cebula
  • 300 g pieczarek
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • pieprz do smaku
  • warzywa do smaku
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Posiekaj cebulę i grzyby. Podsmaż cebulę na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj grzyby, smaż, aż płyn odparuje. Kolejno dodaj śmietanę, gotuj przez kilka minut, posól i popieprz.

W międzyczasie odkrój górną część bułek, usuń miąższ. Włóż grzyby, posiekane zioła do środka. Wbij w środek jajka. Połóż bułki na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C, aż jajka się zetną.

Jajka to najlepsze śniadanie. Kucharki ze wszystkich krajów świata zgadzają się z tym stwierdzeniem.

Niezależnie od tego, czy jest to angielskie jajko sadzone na bekonie, czy francuski omlet, takie potrawy wypełnią Twoje ciało białkiem przez cały dzień.  Podziel się przepisami ze znajomymi w mediach społecznościowych!

error: Content is protected !!