Pyszne nadziewane placuszki z szynką i serem. Z tego przepisu wychodzą najlepsze

Doskonały przepis na przekąskę idealną do pracy, na piknik czy też wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Proste składniki i szybkie przygotowanie sprawią, że pokochasz ten przepis, a Twoi goście będą oczarowani ich smakiem.

Składniki:

  • mąka pszenna – 2 szklanki
  • kefir – 1 szklanka
  • sól – 0,5 łyżeczki
  • cukier – 0,5 łyżeczki
  • soda – 0,5 łyżeczki.
  • starty ser – 200 gr.
  • szynka ( kiełbasa) – do smaku

Przygotowanie:

Dodaj sól, cukier i sodę do kefiru, dobrze wymieszaj.

Dodaj ser i mąkę, wymieszaj.

Podziel powstałe ciasto na małe kawałki, rozwałkuj z nich placuszki i ułóż na nich nadzienie, ja wykorzystałam pokrojoną w cienkie paski szynkę.

Możesz dodać do nadzienia inny rodzaj sera, kiełbasę, ulubione zioła itd. Ogranicza Cię tylko Twoja fantazja.

Złącz krawędzie placka, lekko zwiń i uformuj w dłoniach placki.

Smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem rafinowanego oleju z 2 stron na średnim ogniu, pod pokrywką. Smacznego!

error: Content is protected !!