Miodowa wieprzowina to Hit w mojej kuchni. Wiele przepisów próbowałam, zanim znalazłam ten idealny.

Dziś na obiad proponujemy przepyszne i soczyste polędwiczki wieprzowe w miodowej glazurze!

Sekret ich gotowania polega na regularnym polewaniu wieprzowiny pikantnym sosem, aby mięso nie wyschło.

Dzięki temu mięso jest na prawdę bardzo soczyste! A  podczas jego przygotowywania w domu unosi się niezwykły aromat, który ściągnie wszystkich domowników do kuchni!

Składniki:

  • Polędwiczki wieprzowe 800 g
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • Miód 3 łyżki
  • Musztarda 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki
  • Tymianek 2 gałązki
  • Cytryna 1 sztuka
  • Woda 1 litr
  • Cukier 45 g
  • Sól 45 g

Przygotowanie:

Przygotuj solankę. Rozpuść sól i cukier w litrze wody.

Opłucz polędwicę i usuń z niej żyły i nadmiar tłuszczu. Zanurz mięso solance i pozostaw w lodówce na 45 minut.

Odcedź solankę, wytrzyj wieprzowinę ręcznikiem papierowym i włóż do naczynia do pieczenia (najlepiej z wysokimi bokami).

Przygotuj sos. Drobno posiekaj czosnek i wyciśnij sok z cytryny.

Połącz czosnek, sok z cytryny, miód, posiekany tymianek, olej i musztardę. Polej wieprzowinę sosem i włóż do piekarnika, piecz przez 45 minut w temperaturze 190 stopni. Co 6 minut otwórz piekarnik i polej mięso sosem, aby nie wyschło.

error: Content is protected !!