Smażone mięso po japońsku: Gdy tylko wystawię ją na stół znika w kilka chwil

Mięso przygotowane po japońsku to serwowanie wieprzowiny, która jest wcześniej usmażona z dodatkiem pikantnej sojowej marynaty.

Warto wypróbować ten przepis!

Składniki:

  • 600 g mięsa wieprzowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 łyżek sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 1/2 łyżeczki kolendry.

Sposób przygotowania:

Czosnek należy przecisnąć przez praskę, a następnie wymieszać go wraz z przyprawami oraz cukrem. Potem trzeba dodać jeszcze skrobię ziemniaczaną i sos sojowy.

Wszystko dokładnie wymieszać. Mięso wypłukać w wodzie, a potem pokroić je na średniej grubości plasterki. Ubij je, a na koniec zalać marynatą. Odstawić na około 3 godziny do lodówki.

Olej słonecznikowy rozgrzać na patelni. Kiedy będzie już wystarczająco rozgrzana to wykładać na nią przygotowaną wcześniej wieprzowinę.

Plastry smażyć aż do uzyskania złotego koloru. Uzupełnieniem dania mogą być ziemniaki, warzywna sałatka czy też ryż.