Mięso po japońsku – świetny pomysł na pyszny obiad. Przekonaj się, jakie są smaczne. Oto przepis

Mięso po japońsku – świetny pomysł na obiad dla całej rodziny

Podam Wam przepis, na który natknęłam się już jakiś czas temu i od tamtej pory towarzyszy mi niezwykle często. Ta smażona wieprzowina w ostrej marynacie jest wyjątkowo soczysta, a na wierzchu tworzy się chrupiąca skórka.

Składniki, których potrzebujemy:

  • 400 g mięsa wieprzowego;
  • 6 łyżek sosu sojowego;
  • 2 łyżki oleju;
  • 2 ząbki czosnku;
  • łyżkę skrobi;
  • łyżeczkę cukru;
  • po pół łyżeczki imbiru, kolendry i gałki muszkatołowej.

Jak przygotowywać?

W miseczce łączymy cukier, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tej mieszanki dodajemy sos sojowy i skrobię, po czym dokładnie mieszamy.

Następnie płuczemy mięso pod bieżącą wodą i kroimy je w plastry średniej wielkości. Ubijamy, a później zalewamy przygotowaną marynatą.

Odkładamy do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i smażymy mięso do uzyskania złotego koloru.

Tak przygotowane mięso świetnie współgra z ziemniakami czy sałatką i będzie idealne do obiadu. Smacznego!