Smażone mięso po japońsku: Zrobiłam na dwa dni, a poszło w kilka chwil.

Pewnego dnia udało mi się znaleźć ten znakomity przepis na japońską wieprzowiną smażoną w pikantnej marynacie sojowej.

Kawałki mięsa są bardzo soczyste, a na wierzchu powstaje niesamowicie pyszna skórka. Spróbuj je przygotować i podzielić się z nami swoimi wrażeniami!

Składniki

  • Mięso wieprzowe 600 g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Sos sojowy 6 łyżek
  • Olej słonecznikowy 2 łyżki
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Skrobia 1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki
  • Imbir 0,5 łyżeczki
  • Kolendra 0,5 łyżeczki

Japońskie mięso

Przygotowanie

Przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj z przyprawami i cukrem. Następnie dodaj skrobię, sos sojowy i wymieszaj.pikantny sos sojowy

Opłucz mięso pod bieżącą wodą, pokrój w średniej wielkości plastry, ubij i zalej marynatę. Pozostaw na 3 godziny w lodówce.

marynowana wieprzowina

Rozgrzej olej słonecznikowy na patelni i włóż na nią marynowaną wieprzowinę. Usmaż plastry na złoty kolor.

Jako uzupełnienie idealnie nadają się wszelkie potrawy z ziemniaków, gotowany ryż lub sałatka warzywna.

Gotuj z przyjemnością i nie bój się eksperymentować z nami w kuchni!

error: Content is protected !!